ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ВАС ДАДЕ ХОД НА ДЕЛОТО ПО ЖАЛБАТА НА ДРУЖЕСТВО "БУДИТЕЛ" срещу СОБСТВЕНОСТТА НА БПЦ-БП ВЪРХУ ПКСХП "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"

07 декември 2015 13:50, Българска Патриаршия
ПКСХП "Св. Александър Невски"

Днес, 7 декември 2015 г., Върховният административен съд /ВАС/ даде ход на дело № 14 132/2014 г. по жалбата на Веселин Любомиров Станков, главен секретар, и Страхил Георгиев Керелов - председател на културно-историческо дружество "Будител".

По това дело ответна страна е Министерският съвет /МС/ на РБългария, тъй като жалбоподателите атакуват решение № 681/2014 г. на МС за предоставяне на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" на Българската православна църква–Българска Патриаршия.

Заинтересована страна по това дело е БПЦ-Българска Патриаршия, тъй като с жалбата си дружество "Будител" иска да изземе полагащото се на БПЦ-БП право на собственост върху храм "Св. Александър Невски".

В съдебната зала с Българския патриарх влязоха: Техни Високопреосвещенства митрополитите-членове на Св. Синод Видински Дометиан, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, и Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, архим. Герасим - гл. секретар на Св. Синод, архим. Дионисий - началник на синодалния отдел "Богослужебен", духовенство, юристите Мария Кьосева, Стефка Спиридонова, Радосвет Чолаков, църковнослужители и сътрудници на БПЦ.

Против решение № 681/2014 г. на Министерския съвет застанаха вносителите на жалбата заедно със своя процесуален представител, а за ответната страна се явиха юристи на Министерския съвет.

Междувременно камбаните във всички столични храмове биеха тревожно.

Тричленният съдебен състав даде ход на делото.

В изказванията си адвокатите на МС и на БПЦ пледираха неоснователност на жалбата както поради несъществуващ правен интерес на дружество "Будители", т.е. техни права не са нарушени, така и по същество. Г-жа Мария Кьосева отбеляза, че патриаршеският катедрален ставропигиален храм-паметник "Св. Александър Невски" е символ на автокефалията на БПЦ-БП и с прехвърлянето правото на собственост на Църквата се осигурява правото на вероизповедание от една страна, а от друга - не се нарушават правата на останалите български граждани, тъй като храмът е отворен за всеки и с това се изпълнява чл. 54 (1) от Конституцията на Р България.

Юристите на МС също посочиха, че не съществува правен интерес за жалбоподателите и в този смисъл жалбата им не следва да бъде уважена.

Адв. Стефка Спиридонова посочи, че в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" винаги се е служила, служи се и ще се служи православна Литургия, а в лицето на Българската православна църква храмът наистина е всенародна собственост. Тя приведе и аргумента, че - макар и "Св. Александър Невски" да е храм-паметник, следва той да принадлежи на съответното вероизповедание, както това важи за много други храмове и паметници на културата, провеждащи религиозна дейност - напр. католическата катедрала, синагогата и джамията в София.

Пледоарията на адвоката на жалбоподателите прозвуча неубедително доколкото в нея се каза, че те са загрижени дали "Св. Александър Невски" ще бъде правилно стопанисван като храм-паметник на героите /загинали за свободата на България по време на Руско-турската освободителна война - бел. гл. ред./ и защо се допуска в музей да се правят богослужения. Не стана ясно за присъстващите кой музей се визира по-точно.

Председателят на съдебния състав се обърна към Негово Светейшество с въпрос дали той желае да добави нещо. Българският патриарх Неофит потвърди, че Св. Синод подкрепя казаното от адвокатите на БПЦ и МС и се надява, че делото ще има добри резултати.

Председателят на съдебния състав постанови, че внася делото в закрито заседание, след което то или ще бъде обявено за решаване или ще бъде прекратено.

На излизане от ВАС Светейшият Български патриарх и членовете на Св. Синод бяха отново приветствани от събралите се православни духовници и миряни - с надежда, че Бог поругаван не бива и че патриаршеската катедрала ще остане собственост на светата ни Църква - за слава на Бога и за освещение и спасение на всички нас.

Текст и снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Българският патриарх Неофит влиза във ВАС със Св. СинодСв. Синод влиза във ВАССв. Синод влиза във ВАССв. Синод влиза във ВАССв. Синод влиза във ВАССъдебна зала 1 на ВАСПреди заседаниетоБългарският патриарх Неофит и Пловдивският митрополит НиколайСв. Синод - в защита на "Св. Александър Невски"Съдебният състав пред Българския патриархНегово Светейшество дава благословениеС молитва за успешен изход на делотоСлед заседанието по делотоПравославните християни в очакване на своя патриархБлагословение от Българския патриарх НеофитС вяра, надежда и любов в ХристаСвещеноначалието и чедата на БПЦАрхиереите от Св. СинодАрхиереите от Св. СинодПКСХП "Св. Александър Невски"
« предишна новинаследваща новина »