ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. Николай Чудотворец в Пловдив

07 декември 2015 20:38, Пловдивска митрополия
Празникът на св. Николай Чудотворец в Пловдив

На 5 декември, в навечерието на Никулден, в пловдивския старинен храм „Св. Николай Чудотворец” бе отслужена празнична вечерня с петохлебие. Богослужението възглави Негово Високопреосвещенство архиепископът на Йопия г-н г-н Дамаскин от Йерусалимската патриаршия. Молитвено участие в богослужбата взеха: епархийският архиерей Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, Величкият епископ Сионий - игумен на Троянската света обител ”Успение Богородично”, Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, свещеници и множество богомолци.

В деня на своя небесен ангел - св. Николай Чудотворец - Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай възглави архиерейската света Литургия в новия храм „Св. Николай Мирликийски”, кв. „Хр. Смирненски”. В съслужение с епархийския митрополит бяха и архиереите: високопреосвещеният Дамаскин, архиепископ на Йопия (Йерусалимска патриаршия), и преосвещените епископи Велички Сионий - игумен на Троянския манастир „Успение Богородично”, и Знеполски Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, така също архиерейските наместници, ставр. ик. Добромир Костов - ректор на ПДС „Свети Кирил и Методий”, свещеници от града и епархията. На богослужението присъстваха: областният управител Здравко Димитров, г-н П. Манджуков, архонт на Пловдивската св. митрополия, г-н Кирил Василев, ктиторът на храма, видни общественици и множество богомолен народ.

След края на светата Литургия викарният епископ Арсений се обърна с приветствено слово към Пловдивския митрополит Николай по случай именния му ден от името на освещения клир, православните християни, служителите при Пловдивска митрополия и Пловдивската православна телевизия. Поздравление поднесе и ставр. ик. Добромир Костов от името на преподавателите и учениците от ПДС „Свети Кирил и Методий”.

От своя страна Негово Високопреосвещенство благодари за поздравленията и пожеланията на всички, като каза: „Най-важното е да помним, че в живота Бог ни води. Не нашите човешки хритросплетения, не нашата житейска дипломация, а Бог ни води! Пред Бога трябва да бъдем честни, открити, мъжествени в своето служение, трябва да бъдем разумни и правилно да изграждаме своите отношения с човеците, като възпитаваме в сърцата си любов. Нужно е да се стараем вътрешната кротост и смирението винаги да пребъдват в нас, въпреки короната и величествените одежди възложени на нас, защото само съзнанието за нашата греховност и слабости пред Бога ни помагат да бъдем снизходителни към греховете и слабостите на човеците. Само разбирането, че Бог е справедлив и ни наказва, но и милва, ни помага да бъдем и ние справедливи към другите човеци. Благодаря на Бога за всичко! Изповядвам пред Него - нашия Небесен Отец, моето несъвършенство и моята слабост, и това, което не успях да извърша досега в моето служение, и възнасям молитвата си към Бога, несъвършенството ми Бог да покрие със Своята Любов и в останалото време на моя живот и служение, да ми помага да направя всичко, за да се прослави светото Му Име в богоспасаемата ни епархийска църква… Затова в отговор на вашите приветствия, аз бих искал да се обърна към всички вас с просба, спомнете си за мен в молитвите си, и когато чуете името на вашия митрополит в храма, и когато се молите в скришната стоичка на сърцето си, молете се за мен, недостойния, защото в това е вашето съучастие в служението, което Бог ми е възложил!”

За да украсят с църковни празнични песнопения богослужбата в чест на Мирликийския Чудотворец, допринесоха и псалтите от румънския хор за източно-църковно пеене „Нектарий протопсалт” - Букурещ, както и митрополитският хор „Св. ап. Ерм”.

Вратите на митрополитския дом бяха отворени за всички, които желаеха да поднесат своите почитания и поздравления към Негово Високопреосвещенство за именния му ден. Така завърши празничният и тържествен ден, в който св. Църква отбеляза паметта на св. Николай Мирликийски.

Нека от сърце пожелаем на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай дълголетие, здраве, духовни сили и да е все така ревностен в отстояване чистотата на светата православна вяра!

На многая лета, високопреосвещений владико Николай!

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1024-05122015g-praznichna-vechernya-s-petohlebie--starinen-hram--sv-nikolai-chudotvoretz-q-grad-plovdiv-.html

 

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1025-06122015g-sv-nikolai--arhiep-mirlikiiski-chudotvoretz--arhiereiska-sveta-liturgiya-v-hram--sv-nikolai-chudotvoretz--kv--hristo-smirnenski--grad-plovdiv-.html

 

 

Снимки

Празникът на св. Николай Чудотворец в ПловдивПразникът на св. Николай Чудотворец в ПловдивПразникът на св. Николай Чудотворец в ПловдивПразникът на св. Николай Чудотворец в ПловдивПразникът на св. Николай Чудотворец в ПловдивПразникът на св. Николай Чудотворец в ПловдивПразникът на св. Николай Чудотворец в ПловдивПразникът на св. Николай Чудотворец в ПловдивПразникът на св. Николай Чудотворец в ПловдивПразникът на св. Николай Чудотворец в ПловдивПразникът на св. Николай Чудотворец в ПловдивПразникът на св. Николай Чудотворец в ПловдивПразникът на св. Николай Чудотворец в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »