ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Светейшият патриарх Неофит връчи църковно отличие на проф. Георги Близнашки

08 декември 2015 17:16, Отдел "Връзки с обществеността"
Светейшият патриарх Неофит връчи църковно отличие на проф. Георги Близнашки

Проф. Георги Близнашки, служебен министър-председател на България от 6 август 2014 до 7 ноември 2014 г., бе награден с църковния орден „Св. св. Кирил и Методий”. Отличието му бе връчено лично от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит по решение на Светия Синод на БПЦ-БП в знак на внимание и за църковни заслуги. В официалната церемония, която се състоя на 8 декември в Синодната палата, взеха участие митрополитите от Светия Синод на БПЦ, както и началникът на политическия кабинет на проф. Близнашки Георги Георгиев.

Поводът за награждаването с църковно отличие на проф. Близнашки е, че по време на управлението на служебното правителство под негово ръководство Министерският съвет взе решение да предостави патриаршеския храм "Св. Александър Невски" на Българската православна църква – Българска Патриаршия.

В своето приветствие към проф. Близнашки патриарх Неофит каза: „Уважаеми професор Близнашки, позволете ми от свое име и от името на високопреосвещените синодални митрополити да Ви изкажем най-сърдечната си благодарност за дръзновението и добрата воля, които проявихте в битността Ви на министър-председател, и като юрист и добър държавник сторихте нужното, за да предадете собствеността на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” на Българската православна църква. Тази благолепна сграда е замислена като храм, „в който да се възнасят молитви към Всевишния” – както гласи прокламацията на княз Александър І, и от самото си построяване тя е действащ православен храм, в който ежедневно нашите духовници се молят за целокупния български народ, българските власти и войнството ни. Воден от това разбиране, Вие сложихте край на многогодишните дебати чия трябва да е собствеността върху патриаршеската катедрала.

Служебното правителство, ръководено от Вас, на своето заседание от 1 октомври 2014 г., взе историческото решение храм „Св. Александър Невски“ да бъде обявен за частна държавна собственост, а на 3 октомври в приемния салон на Патриаршеския дом тържествено подписахме договор за преотстъпване правото на собственост на катедралата „Св. Александър Невски“ на Българската православна църква - Българска Патриаршия. На 8 октомври 2014 г. в Гранитната зала на Министерския съвет, при особена тържественост, в присъствието на г-н Президента, членовете на служебното правителство, представители на БПЦ и на медиите, Вие ни връчихте Акта за собственост на храма – дело, което държавните институции и благочестивият български народ посрещнаха с дълбока радост, като справедливо и достойно. Принадлежейки на Българската православна църква храмът „Св. Александър Невски“ принадлежи на целия български народ и вратите му са отворени за всички българи и за всеки човек, пожелал да се поклони в него.

Молим Бога, майка България и занапред да ражда силни духом и крепки във вярата мъже и жени с добра съвест, които в своето служение ще се ръководят от разбирането, че благополучието на страната и народа ни, мирът и съгласието в обществото са немислими без вярата, без утвърждаването на истинските духовно-нравствени ценности, чийто носител е светата Православна църква. А над Вас, професор Близнашки, изпросваме от Милостивия Господ крепки душевни и телесни сили за много и благословени години. Да Ви изпрати Бог Своята изобилна благодатна помощ в по-нататъшните Ви трудове за благото на Отечеството!

От наше име и от името на цялата пълнота на Българската православна църква Ви връчваме църковното отличие „Св. св. Кирил и Методий” – първа степен, в знак на внимание към Вас и за изключителните Ви заслуги към светата Българска православна църква. И с едно сърце и една уста клир и народ изричаме: „Достоен!” На многая и благая лета!”

В отговор професор Близнашки каза: „Ваше Светейшество, Ваши Високопреосвещенства, дами и господа,

Благодаря за високото отличие, с което ме удостоявате! Орденът на името на славянските първоучители – светите братя Кирил и Методий – е най-високото отличие за всеки човек на духа, посветил живота си на младите хора, за да се образоват, да работят и да творят като осъзнати и достойни български граждани.

Особено съм щастлив, че получавам ордена „Св. св. Кирил и Методий” на 8 декември – деня на св. Климент Охридски – ученик на светите Братя, първия епископ, проповядващ на старобългарски език и разпространил християнската вяра по всички краища на нашето Отечество. Св. Климент Охридски е патрон на Университета, в който самият аз преподавам.

Делото, което е повод за тази награда – връщането на катедралния храм „Св. Александър Невски” на Българската православна църква – за мен беше въпрос на дълг. Синовен дълг към всички онези, които със своята вяра и човещина са ми помагали да се формирам като личност и да израсна като професионалист.

Гордея се с това дело. Ние го извършихме заедно преди повече от една година. Убеден съм, че то ще се помни дълго като значим държавнически акт. Защото това беше добро и благородно дело за славата и пребъдването на нашата света православна църква и за добруването на целия български народ.

Още веднъж благодаря за наградата. Приемете моите най-искрени благопожелания за бодрост на духа, вяра и надежда, за здраве и успех във всяко добро дело и начинание! На многая, благая, благословенная и мирная лета!”

Последва прием, по време на който проф. Близнашки благодари на патриарх Неофит и синодалните архиереи за ясно изразената и активна позиция от страна на БПЦ към делото във ВАС относно собствеността над патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. „Проява на единството на светата Църква и тържество на Православието” – нарече Пловдивският митрополит Николай вчерашната проява – молебена за изпросване на Божията благодатна помощ в започналия съдебен процес, за възтържествуване на правдата.

Пред журналисти проф. Близнашки окачестви това дело като „поредната провокация към БПЦ” и като юрист подчерта, че единствено правилното решение е делото да се прекрати поради липса на правен интерес за жалбоподателите.

 

 

Снимки

Светейшият патриарх Неофит връчи църковно отличие на проф. Георги Близнашки
« предишна новинаследваща новина »