ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Трета част на Богородичния акатист в София

05 март 2010 22:16, Софийска митрополия
Иконата на св. Богородица за акатистна възхвала

„Радвай се, вместилище на невместимия Бог! Радвай се ти, която молиш Всеправедния Съдия да ни избави от нашите грехове!”

В столичния храм, посветен на светите ап. Петър и Павел, бе отслужена третата част на акатистната възхвала на Божията Майка. Съгласно програмата на Софийската св. митрополия за съборните богослужения по време на Великия пост, вечерното последование бе отслужено от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. Молитвено участие взеха Негово Високопреподобие архимандрит Григорий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Теофан, храмовото духовенство и софийски свещеннослужители. На певницата, сборна група от участници в Свещеническия хор и псалти от софийски храмове, вещо ръководени от протойерей Кирил Попов, отправяха певческа възхвала към Пресветата Дева.

След края на Акатиста към изпълнилите голямия столичен храм християни се обърна епископ Йоан.

В своето слово той каза, че покровът на св. Богородица винаги се е простирал и се простира върху всички нас и особено тогава, когато поради нашите грехове Господ ни се прогневява. Епископът припомни евангелските стихове на Откровението на св. Йоан Богослов, в които се казва, че във времето на Страшния съд ще се „яви на небето голямо знамение: жена облечена в слънце” и че светите отци на Църквата единодушно говорят, че тези стихове за Второто славно идване на Господ Иисус Христос на земята се отнасят за св. Богородица.

„В онези дни тя ще бъде утешение и подкрепа, мисъл и утвърждение" - каза викарият. "Нейният покров е всегдашен и в земния ни живот, и във вечността... Чети Минеите ярко свидетелстват, че тя много обича човешкия род и бди непрестанно над него и над всяка християнска душа, стига тя да има вяра и надежда, покаяние и добро разположение, да повярва и да се стреми да опази кръщелната си чистота” - каза още архиереят.

Епископ Йоан поздрави предстоятеля на храма „Св. ап. Петър и Павел” - протойерей Кирил Дидов, за усърдието, което полага при поддържането и непрестанното благоукрасяване на храма, поздрави храмовото духовенство и свещенослужителите, благодари на църковното настоятелство, певците и на всички миряни за единомислието в общата Богородична молитва през тази студена петъчна вечер.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Иконата на св. Богородица за акатистна възхвалаТрета част на Богородичния акатист в СофияТрета част на Богородичния акатист в СофияЕп. Йоан проповядваСв. Богородица - Благовещение, стенопис в храмаТрета част на Богородичния акатист в СофияТрета част на Богородичния акатист в СофияТрета част на Богородичния акатист в СофияТрета част на Богородичния акатист в СофияПротойерей Кирил ДидовПротойерей Кирил ДидовТрета част на Богородичния акатист в СофияТрета част на Богородичния акатист в СофияПетохлебиеПетохлебиеТрета част на Богородичния акатист в СофияТрета част на Богородичния акатист в СофияТрета част на Богородичния акатист в СофияТрета част на Богородичния акатист в СофияТрета част на Богородичния акатист в София
« предишна новинаследваща новина »