ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Официална среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и външния министър на страната Даниел Митов

08 декември 2015 23:15, Отдел "Връзки с обществеността"
Официална среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и външния министър на страната Даниел Митов

Официална среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и външния министър на страната Даниел Митов се състоя днес в Синодната палата. В срещата взеха участие и високопреосвещените митрополити: на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Пловдивски Николай, Варненски и Великопреславски Йоан, Западно- и Средноевропейски Антоний, Неврокопски Серафим, гл. секретар на Св. Синод архим. Герасим, г-н Владимир Миланов - началник на кабинета на министъра, и др.

В хода на разговора бе изтъкнато, че храмовете на БПЦ в чужбина са естествено средоточие на българите в разсеяние и на българщината. Задграничните митрополити благодариха на външно министерство, че срещат разбиране и съпричастност от страна на представителите на държавата зад граница. Архиереите призоваха държавата и обществените организации, в своите действия извън пределите на страната, които касаят Църквата, да се допитват и координират своите действия с БПЦ, за да се избегнат занапред усложнения в международните и междуцърковните отношения.

Министър Митов потвърди готовността на ръководеното от него министерство за взаимодействие от страна на българската дипломатическа служба с Българската православна църква и задграничните й епархии в грижата за българските общности зад граница.

Двете страни се съгласиха, че нашите сънародници в чужбина очакват подкрепа както от българската държава, така и от страна на Българската православна църква и нейните две задгранични епархии - Западно- и Средноевропейска и епархията ни в САЩ, Канада и Австралия - и това ни задължава да обединим силите и действията си в грижата за българите зад граница.

"Молитвено Ви подкрепяме в делата Ви като външен министър на България с ясното съзнание за сложната и бързопроменяща се международна обстановка и високата отговорност на Вашето служение" - каза патриарх Неофит на своя гост.

От своя страна министър Митов заяви готовността на външното министерство и задграничните представителства на България да подкрепят духовенството в грижата за българите в чужбина и винаги, когато могат, да са в помощ на БПЦ. Бяха поставени и някои конкретни въпроси, свързани с живота на Български църковни общини извън страната.

Текст: Александра Карамихалева, нач.-отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод

 

 

Снимки

Официална среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и външния министър на страната Даниел МитовОфициална среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и външния министър на страната Даниел МитовОфициална среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и външния министър на страната Даниел Митов
« предишна новинаследваща новина »