ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Св. Синод на Еладската православна църква отхвърля плановете на гръцкото правителство да узакони еднополовите съюзи

10 декември 2015 14:49, Българска Патриаршия
Св. Йоаким и св. Анна

На 9 декември 2015 г. Св. Синод на Еладската православна църква излезе със специално изявление относно плановете на гръцкото правителство да разпространи действието на закона «за свободното съжителство» и върху еднополовите двойки.

С това свое изявление гръцкият Св. Синод препотвърждава своята неизменна позиция, изразена в неговото възвание «Семейството и съвременното общество» от 17 октомври 2013 г. В него се казва, че "алтернативните видове семейства" само доказват факта на осветскостяването и дехристиянизацията на съвременните западни общества и народи, притежаващи при все това богато християнско минало. Днес е жизнено необходимо съхраняването и осигуряването на бъдещото съществуване на свещената семейна институция, справедливо наричана малка църква".

В основата на тази позиция на Св. Синод на Еладската православна църква стои уважението към ценността на човешката личност - основополагащо начало в православното богословие и водещ принцип на гръцката Конституция, в която се казва, че «уважението към ценността на човешката личност предполага отхвърлянето на всеки сурогат на семеен живот».

Страницата подготви: Десислава Панайотова

 

 

« предишна новинаследваща новина »