ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Пазарджик Третата статия на Богородичния акатист бе прочетена пред чудотворната икона "Св. Богородица - Златна ябълка"

08 март 2010 07:05, Пловдивска митрополия
"Св. Богородица - Златна ябълка"

На 5 март 2010 г. в Пазарджик Третата статия на Богородичния акатист бе прочетена пред чудотворната икона "Св. Богородица - Златна ябълка". Това значимо духовно събитие се състоя по благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храм "Преображение Господне".

Чудотворната икона на св. Богородица от с. Горни Воден бе донесена сред тръпнещите от духовно вълнение жители на гр. Пазарджик в 18, 30 ч., когато заедно с митрополит Николай за тържествената служба там пристигнаха и Техни Високопреосвещенства Великотърновският митрополит Григорий и Плевенският митрополит Игнатий. В духовния празник се включиха духовници на Пловдивска епархия, кметът на гр. Пазарджик г-н Тодор Попов, гости от цялата страна и голямо множество богомолен народ.

Третата статия на Богородичния акатист бе вдъхновено прочетена от Великотърновския митрополит Григорий при сладкогласното пение на Пловдивския митрополит и църковните певци на Пловдивската св. митрополия.

В архипастирското си слово в края на богослужбата Негово Високопреосвещенство митрополит Николай напомни на всички присъстващи за смисъла на думата "акатист" - молитва, по време на която е забранено да се седи, - като подчерта сладостта на стоенето пред Господа и Неговата Майка. Владика Николай топло проповядва на притихналия и молещ се народ, казвайки: "Великият пост е велика бран срещу врага на нашето спасение, по време на която той нажежава стрелите си против нас, за да не можем да устоим по стръмния, но спасителен път на християнския подвиг. Затова по време на Великия пост ние се обръщаме за помощ към светиите, които са устояли в тази борба, та те и на нас да помогнат. Обръщаме се към св. Мария Египетска, която от жена с тъмна и нечестива душа стана светоносен ангел. Обръщаме се към св. Андрей Критски, за когото нямаше по-светъл път от живота на святото самоотречение в име Господне. Но това не ни е достатъчно, и поради тази причина се обръщаме към св. Богородица, надявайки се на нейната помощ срещу духовните сарацини, които искат да превземат крепостта на душата, на сърцето ни, за да изстине вярата ни, за да охладнее любовта ни. Затова ние викаме: "Света Богородице, спаси нас!" А тя има непобедима сила и затова химнописецът я нарича "Тихо пристанище", "Кораб на спасението". Защото така, както някога Ной направи спасителния ковчег от негниещо гоферово дърво и в него човечеството се съхрани, така св. Дева Мария зачева свято от Духа Светаго и остава девствена и непорочна, раждайки Господа Иисуса Христа за спасение на всички човеци".

"В нашата епархия - продължи проповедта си митрополит Николай - имаме преизобилна благодат - закрилата на св. Богородица, която се надяваме винаги да е с нас чрез нейните чудотворни икони, пребиваващи тук. Надяваме се като онази жена, която от благодарност за придобитото чедо, й донесе златна ябълка. Надяваме се като св. Йоан Дамаскин, който поръча златна ръка за иконата й, чрез която се изцели и която бе наречена Троеручица. Да, казват умилително светите отци на Църквата, не са й достатъчни две ръце на св. Богородица, за да изразява тя своята любов към нас, като ни закриля, утешава и милува. Затова се обръщаме към нея: "Всичкото си упование на тебе възлагаме, Майко Божия, запази ни под твоя покров!"

Митрополит Николай благодари за братското съмолитстване на високопреосвещените Великотърновски митрополит Григорий и Плевенски митрополит Игнатий, като каза: "Благословени сте вие, дошли в име Господне, защото украсихте богослужението и ни подпомогнахте в духовното ни тържество". Към кмета на гр. Пазарджик, г-н Тодор Попов, който е и църковен настоятел на храм "Преображение Господне", митрополит Николай се обърна с думите: "Радвам се, че г-н градоначалникът е съпричастен на усилията на Църквата в нейната духовна грижа за скъпия ни народ".

"Изразявам отеческата си благодарност и към всички вас, мои верни чеда, които дойдохте тази вечер, та с едни уста и душа да възхвалим заедно Божията Майка, по чиито молитви да се радваме на благословение, плодородие, мир и любов за слава Божия. Молитвено ви благопожелавам, укрепени с нейната благодат, да продължите с нови сили напред сега и вовеки. Амин!"

В края на тържеството митрополит Николай раздаде на вярващите иконки с лика на св. Богородица - "Златна ябълка", а те, след като го изпратиха, останаха в храма за молитва пред Божията Майка - в умиление, надежда и любов.

 

 

Снимки

Към светинятаПловдивското свещенство в очакване на чудотворната икона и на своя архиерейЙером. Яков, о. Петко и о. ЙорданСвещ. Петко Еленкин, председател на храм "Преображение Господне" - гр. ПазарджикСв. КръстНародът чака своя владикаВ очакване на чудотворната икона "Св. Богородица - Златна ябълка""Св. Богородица - Златна ябълка"Храм "Преображение Господне" - гр. ПазарджикБогородичният акатист в ПазарджикБогородичният акатист в ПазарджикБогородичният акатист в Пазарджик
« предишна новинаследваща новина »