ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Кулинарни предложения през пости

06 март 2010 17:36, Софийска митрополия
Рафаело

Цветелина Костадинова е завършила богословие и е превърнала кулинарията в любимо свое хоби. Израснала е в религиозно семейство, което спазвало традициите, установени в Православната църква. Тя от малка е привикнала да спазва определените от Църквата пости: четирите периода, сряда и петък, и другите постни дни. Преди няколко години се омъжва и по Божие благословение става презвитера. Като младо семейство имат много приятели сред студентите богослови /именно в Богословския факултет се запознава и със своя съпруг/ и млади християни, които имат желанието да постят, въпреки трудностите и „неудобствата” на съвременния свят. Те често се обръщали към нея с молба да предложи свои постни рецепти.

Похапвайки вкуснотийките на своята майка, Цвети наблюдавала техното приготовление и когато създава собствено семейство, започва да прилага наученото, нещо повече - подтикната от приятели, тя създава блог, в който всеки желаещ да приготвя ястия през пости да може да влиза и да намира рецепта според вкусовете си. Наред с кулинарните въпроси към нея започнали да се обръщат и с религиозни: какво е пост, защо се пости, какъв е духовният смисъл на поста и др. Така тя успяла да разбере какво вълнува хората и какво искат да знаят.

Целта на блога е, както казва Цвети, не тя да демонстрира кулинарни умения или теологичните си познания, а да бъде полезна и да отговори /според силите си/ на въпроси, които вълнуват. Тъй като пости от дълги години, тя има богат набор от рецепти, идеи и полезни съвети, които може да сподели.

Не всички рецепти са авторски, много от тях са адаптирани популярни рецепти или чужди такива, но всяка от тях е лично изпитана в нейната кухня, а не просто преписана /от сайтове и книги/ като подходяща.

Ето и линкът към блога:

http://brazilka.blogspot.com/

 

Teкст: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Спаначени кюфтенцаБаклаваСладък оризЛаргеМексиканска салатаКартофиКопривена кабаБобена салата
« предишна новинаследваща новина »