ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Заупокойните богослужения за благодетелите на БПЦ - в Синодния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител"

12 декември 2015 12:50, Българска Патриаршия
Заупокойна св. Литургия и панихида за приснопаметните труженици и благодетели на БПЦ в Синодния параклис

На 12 декември 2015 г. в Синодния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител" по решение на Св. Синод и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит бе отслужена Заупокойна св. Литургия от гл. секретар на Св. Синод Негово Високопреподобие архим. Герасим в съслужение със свещ. Антоний Милушев и дякон Добрин Христов. В молитвеното присъствие на Българския патриарх и епархийските митрополити Врачански Калиник, Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновски Григорий, Доростолски Амвросий, Варненски и Великопреславски Йоан и Неврокопски Серафим по време на Литургията многократно бяха отправени молитви за упокоението на душите на всички приснопаметни православни български царе и блаженопочинали предстоятели, патриарси, архиепископи, екзарси, митрополити, епископи, йереи, дякони, монаси, благодетели и православни християни, потрудили се в полза на светата Българска православна църква.

Българският патриарх Неофит, заедно с присъстващите митрополити /при молитвеното участие на Врачански митрополит Калиник и при достойно пеене на певци от СДС "Св. Йоан Рилски" под ръководството на Любомир Игнатов/ и софийския митрополитски дякон Иван Петков, отслужи панихида в памет на горепосочените приснопаметни наши предшественици. Българският първопредстоятел призова да почитаме и помним техните дела, които светят пред Божието лице като угодно свидетелство за тяхната любов към Българската църква и към Отечеството ни и са пример за всички нас, които сме членове и служители на БПЦ. След като отчупи от приготвената питка, след като начерта кръстния знак върху принесеното жито и преля от виното, патриарх Неофит възкликна в памет на многозаслужилите за БПЦ наши предци: "Вечна да бъде паметта им! Царство им небесно! Амин."

Топла и искрена бе молитвата на всички присъстващи в Синодния параклис. С гореща благодарност към духовните и църковни трудове на живелите преди нас членове на БПЦ, духовниците и вярващите вкусиха от осветените по време на панихидата приноси и се разделиха помежду си, изпълнени с решимост според силите си също да допринесат за делото на БПЦ, което ни води към спасение и ни освещава като личности и като общност в Христа.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Атанас Димитров - АтаДим

 

 

Снимки

Заупокойна св. Литургия и панихида за приснопаметните труженици и благодетели на БПЦ в Синодния параклисЗаупокойна св. Литургия и панихида за приснопаметните труженици и благодетели на БПЦ в Синодния параклисЗаупокойна св. Литургия и панихида за приснопаметните труженици и благодетели на БПЦ в Синодния параклисЗаупокойна св. Литургия и панихида за приснопаметните труженици и благодетели на БПЦ в Синодния параклисЗаупокойна св. Литургия и панихида за приснопаметните труженици и благодетели на БПЦ в Синодния параклисЗаупокойна св. Литургия и панихида за приснопаметните труженици и благодетели на БПЦ в Синодния параклисЗаупокойна св. Литургия и панихида за приснопаметните труженици и благодетели на БПЦ в Синодния параклисЗаупокойна св. Литургия и панихида за приснопаметните труженици и благодетели на БПЦ в Синодния параклисЗаупокойна св. Литургия и панихида за приснопаметните труженици и благодетели на БПЦ в Синодния параклисЗаупокойна св. Литургия и панихида за приснопаметните труженици и благодетели на БПЦ в Синодния параклисЗаупокойна св. Литургия и панихида за приснопаметните труженици и благодетели на БПЦ в Синодния параклисЗаупокойна св. Литургия и панихида за приснопаметните труженици и благодетели на БПЦ в Синодния параклисЗаупокойна св. Литургия и панихида за приснопаметните труженици и благодетели на БПЦ в Синодния параклисЗаупокойна св. Литургия и панихида за приснопаметните труженици и благодетели на БПЦ в Синодния параклисЗаупокойна св. Литургия и панихида за приснопаметните труженици и благодетели на БПЦ в Синодния параклисЗаупокойна св. Литургия и панихида за приснопаметните труженици и благодетели на БПЦ в Синодния параклис
« предишна новинаследваща новина »