ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Концерт по повод 3 декември – Международния ден за хората с увреждания

14 декември 2015 10:26, Неврокопска митрополия
Концерт по повод 3 декември – Международния ден за хората с увреждания

„Пред Бога раждаме се равни”!

Това послание обедини гостите и изпълнителите на концерта организиран от Неврокопска св. митрополия по повод 3 декември – Международния ден за хората с увреждания.

В късния следобед салонът на Дома на техниката в гр. Гоце Делчев приюти деца, духовници и родители, които с интерес проследиха празничния спектакъл. В концерта взе участие групата за синхронно пеене „Жестим“ от гр. София, която представлява успешна форма за интеграция на хора с увреждания. Те пресъздават текста на песента чрез жестомимичния език и танцуват в такт с музиката. По този начин музикалното изкуство става достъпно за хората със сетивни нарушения. Групата е носител на редица отличия, сред които наградата на Министерството на културата за принос в българската култура. Освен тях в празничния концерт се включиха и ученици към Ресурсен център Благоевград, район гр. Гоце Делчев, Гергана Никифорова от гр. Кюстендил, вокална група при III ОУ „Братя Миладинови”, както и много приятели.

Водещи на концерта бяха Любомира Костарева, ученичка от трети клас в училище „Христо Ботев”, гр. Сандански, и студентът по богословие Ангел Карадаков. В края на концерта Неврокопският митрополит Серафим се обърна към участниците и гостите с думите: „Пред Бога всички хора притежават еднакво достойнство и ценност. Всеки човек, независимо какъв е, носи в себе си Божия образ и Бог дарява Своята любов на всички: на бедни и богати, добри и лоши, праведни и грешни... Всеки човек крие в себе си огромно богатство и най-вече възможността да израства духовно, да се усъвършенства и постоянно да се украсява с добродетелност, основана на Словото Божие, на Божия закон”.

Митрополит Серафим подчерта, че въпреки различните начини и средства, чрез които общуваме помежду си, често се оказва, че не сме разбрали правилно и не сме били разбрани точно. Но ако говорим и общуваме чрез езика на любовта, „ако приемем и носим в себе си Бога”, то по силата на тази любов „винаги ще се разбираме и ще си бъдем взаимно полезни. Нека във всички и над всичко да пребъдва Божията любов. Христос да бъде винаги в нас и заедно с нас”. Високопреосвещеният митрополит благодари за отзивчивостта и усърдието на всички, които се потрудиха за организацията на празничния концерт. Благодари и на онези, които дойдоха, за да засвидетелстват своето единство в името на любовта и на пребъдването в Бога и призова Божието благословение да бъде над всички техни трудове.

След това поздравителен адрес от името на г-н Кирил Котев, кмет на гр. Сандански, прочете г-жа Людмила Караиванова.

След концерта митрополит Серафим се обърна към всички хора с увреждания, присъстващи в залата, благослови ги и ги насърчи да не падат духом и да не престават да се развиват. Да не се отказват да следват Бога, Който винаги ще ги подкрепя и ще им помага.

На следващия ден изпълнителите от група „Жестим” посетиха Хаджидимовския манастир. Tам научиха повече за историята на манастира, за ежедневието на монашеския живот, за ежегодните детски лагери, които се провеждат на територията на манастира.

© Неврокопска св. митрополия

 

 

Снимки

Концерт по повод 3 декември – Международния ден за хората с уврежданияКонцерт по повод 3 декември – Международния ден за хората с уврежданияКонцерт по повод 3 декември – Международния ден за хората с уврежданияКонцерт по повод 3 декември – Международния ден за хората с уврежданияКонцерт по повод 3 декември – Международния ден за хората с уврежданияКонцерт по повод 3 декември – Международния ден за хората с уврежданияКонцерт по повод 3 декември – Международния ден за хората с уврежданияКонцерт по повод 3 декември – Международния ден за хората с уврежданияКонцерт по повод 3 декември – Международния ден за хората с уврежданияКонцерт по повод 3 декември – Международния ден за хората с уврежданияКонцерт по повод 3 декември – Международния ден за хората с уврежданияКонцерт по повод 3 декември – Международния ден за хората с уврежданияКонцерт по повод 3 декември – Международния ден за хората с уврежданияКонцерт по повод 3 декември – Международния ден за хората с увреждания
« предишна новинаследваща новина »