ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

„На Твоя Кръст се покланяме, Христе!”

07 март 2010 19:05, Софийска митрополия
Еп.Йоан благославя

В столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” бе отслужена архиерейска св. Василиева литургия. Тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с епископа участваха архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Теофан, предстоятелят на храма ставр. ик. Мина Минчев и храмовото духовенство.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим взе молитвено участие в тази трета неделя от началото на Великия пост, когато Църквата мъдро ни напомня за Честния и Животворящ Кръст Господен, който се изнася за поклонение, за да укрепи християните във вярата на спасението.

По време на свещеническото причащение дякон Петър Симеонов произнесе празнична проповед. В нея той подчерта как не само днес трябва да почитаме светия Кръст, но това трябва да става ежедневно в личния ни живот. Да живеем своята лична болка на душата и сърцето, да разпъваме нашето его и личното аз, да приемаме нашите изпитания: страдание, боледуване, бедност, раздяла, самота и подигравки.

„Истинската радост идва чрез страданието, а кръстът е единственият път за спасението ни – каза дякон Петър. Без Кръста няма и Възкресение. Ако не заплачем - няма да се утешим. Тези, които са плакали и страдали, знаят истински да обичат и да се радват... Кръстът не е само символ и оръжие срещу злото, но и начин на живот. Защото има изкупителна сила. Трябва да се научим да носим своя кръст: без да роптаем и негодуваме, а със смирение и чест”.

В края на св. Литургия Негово Светейшество патриарх Максим отечески поздрави християните с великопостната неделя, посветена на св. Христов Кръст, благослови многобройните богомолци с Честния кръст и призова Божието благословение върху всички нас.

Текс и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Еп.Йоан благославяИподякон Неделя КръстопоклоннаНеделя КръстопоклоннаДякон Иван Петков ръководи християните да изпълнят заедно Символа на вярата Св.Кръст за поклонениеНафората за Неделя КръстопоклоннаВ светия олтарДякон Петър СимеоновАрхимандрит ГригорийНеделя КръстопоклоннаНегово Светейшество париарх МаксимНегово Светейшество париарх МаксимНеделя КръстопоклоннаНеделя КръстопоклоннаНеделя Кръстопоклонна
« предишна новинаследваща новина »