ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

БПЦ-БП се застъпва за светините на УПЦ пред президента на Украйна Петро Порошенко

15 декември 2015 15:55, Българска Патриаршия

ДО

Г-Н ПЕТРО ПОРОШЕНКО

ПРЕЗИДЕНТ НА Р. УКРАЙНА

К И Е В

 

К О П И Е: ДО

НЕГОВО БЛАЖЕНСТВО ОНУФРИЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЕВСКИ И НА ЦЯЛА УКРАЙНА

К И Е В

 

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,

Българската православна църква-Българска Патриаршия, която се намира в братско общение с Украинската православна църква, внимателно и с тревога наблюдава развитието на ситуацията в религиозната сфера в Република Украйна. Сериозно безпокойство будят многочислените факти за нарушаване правата на вярващите християни на единствената канонична Православна църква в Украйна.

Най-напред става дума за превземането със сила на храмове на Украинската православна църква.

В тази връзка особено тревожна е информацията за опитите за отнемане от каноническата Църква на две светини за цялото Вселенско православие – Успенската Почаевска лавра и световноизвестната Киево-Печорска лавра – в полза на непризнатата от нито една Поместна православна църква в света т.нар. «УПЦ - Киевска Патриаршия». В тази връзка БПЦ-БП заявява своята категорична позиция, че осъществяването на такъв сценарий може не само да дестабилизира ситуацията в Украйна, но и да направи невъзможно за православния епископат, духовенството и вярващите от други страни да посещават горепосочените светини, тъй като ние нямаме евхаристийно и молитвено общение с религиозни структури, преминали в разкол.

Г-н Президент,

Св. Синод на БПЦ-БП се обръща към Вас с молба да предприемете всички необходими мерки за защита правата на Украинската православна църква, като я предпазите от превземане на храмовете й, а също така и от всякакви други форми на насилие.

С уважение,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

+ Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

 

« предишна новинаследваща новина »