ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Официална среща между Българския патриарх Неофит и президента на Гърция Прокопис Павлопулос

15 декември 2015 15:30, Отдел "Връзки с обществеността"
Официална среща между Светейшия Български патриарх Неофит и президента на Гърция Прокопис Павлопулос

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие днес президента на Гърция Прокопис Павлопулос. Срещата с предстоятеля на Българската православна църква е част от програмата на официалното двудневно посещение в България на президента на южната ни съседка.

Патриарх Неофит благодари на високия си гост за вниманието към БПЦ, което ръководителите на Гърция винаги са оказвали, като намират време в напрегнатата си програма при официалните си визити да посетят Синодната палата и заявят своето уважение към Българския патриарх и синодалните архиереи. Той каза още, че с архиереите на Еладската архиепископия винаги са ни свързвали топли братски отношения и активно сътрудничество и изрази надежда, че ще бъде така и занапред. Това сътрудничество между йерарсите на Българската православна църква и Гръцката православна църква се разпростира и върху духовната грижа за православните християни в диаспората.

Президентът Павлопулос от своя страна заяви, че счита Православието за основен стълб на нашите две страни, че то е важен обединяващ фактор между двата ни народа и наша обща грижа и задължение е то да намери своето достойно място в културата на обединена Европа. Той изрази готовността на светската власт в Гърция да съдейства при организацията на Великия всеправославен събор.

Програмата на посещението на гръцкия президент включва и срещи с президента Росен Плевнелиев, с председателката на Народното събрание Цецка Цачева и с българския премиер Бойко Борисов, както и удостояване на госта с титлата "доктор хонорис кауза" на Българската академия на науките.

 

 

Снимки

Официална среща между Светейшия Български патриарх Неофит и президента на Гърция Прокопис ПавлопулосОфициална среща между Светейшия Български патриарх Неофит и президента на Гърция Прокопис ПавлопулосОфициална среща между Светейшия Български патриарх Неофит и президента на Гърция Прокопис Павлопулос
« предишна новинаследваща новина »