ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска литургия в Неделята преди Рождество Христово

20 декември 2015 20:41, Софийска митрополия
Архиерейска литургия в катедралата "Св. Неделя"

Днес е последната неделя преди Рождество Христово. Православната църква вече четиридесет дни ни подготвя за светлия празник, като непрекъснато ни напомня да очистим телата и душите си и да посрещнем достойно деня, в който честваме рождението на Царя на царете. Неделното литургийно евангелие ни запознава с родословието на Иисус Христос по човечество и евангелистите повтарят пророчеството: „Ето, девицата ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил, което ще рече: с нас е Бог” (Мат. 1:18-23).

В тези последни дни на свещено очакване, молитвите и прошенията на вярващите християни са усилени, като особено е засилено и желанието за лично очистване. Заедно с боголюбивия народ в неделния ден, в единомислие и духовно предводителство застанаха кириархът на Софийска епархия - Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, и Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит.

Предпразничната архирейска св. Литургия в митрополитската катедрала „Св. Неделя” бе възглавена от викарния епископ, а заедно с него съслужиха ставр. ик. Мина Минчев, предстоятел на катедралния храм, протойерей Кирил Попов от храмовото духовенство и четирима дякони. Българският патриарх Неофит взе молитвено участие в богослужбата в светия олтар.

Евангелският откъс, който се чете на днешната св. Литургия е от Евангелието на св. ап. Матей и изброява многобройните прадеди на Иисус Христос по плът, живели по времето на Стария Завет. Светият евангелист ги изрежда, за да потвърди, че Спасителят възприема човешко тяло и става действително съпричастен на човечеството по природа.

„И ето, става едно конкретно историческо съединение на естественото и свръхестественото, едно съединение на човешкото и божественото – „неслитно, неизменно, неразделно, неразлъчно” - в личността на Иисуса Христа: „Бог се яви в плът”(І Тим. 3:16)” - каза в своето празнично слово протойерей Кирил Попов по време на причастния канон и призова вярващите да се обърнем към Бога с думите: „Господи Иисусе Христе, Сине Божий, Спасителю наш, дойди и у мене и ме изпълни с небесната благодат и просвети с Твоята светлина, която „просвещава всеки човек идващ на света” (Йоан. 3:16).

Подробен фоторепортаж може да видите на Официалния сайт на Софийска епархия.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »