ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В храм "Св. Александър Невски" митрополит Антоний отслужи молебен с водосвет за благословение на българските антарктици

22 декември 2015 10:20, Българска Патриаршия
Молебенът с водосвета бе отслужен пред Господнята икона

В ранната утрин на 22 декември 2015 г. в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит бе отслужен молебен с водосвет за изпросване на Божията закрила преди заминаването на втората част на 24-та Българска антарктическа експедиция за българската база на остров Ливингстън. Молебенът с водосвета бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний в съслужение с председателя на ПКСХП "Св. Александър Невски" Негово Високопреподобие архим. Дионисий, ставр. ик. Костадин Гаврилов и патриаршеския протодякон Александър Нешев.

Митрополит Антоний освети водата, с която поръси за здраве и успех смелите учени от българската експедиция и им благопожела лек път, спорна научно-изследователска работа на Антарктида, мирно завръщане у дома и благословен завършек на започнатото още през 2003 г. устройване на българския параклис в Антарктида, който е посветен на св. Йоан Рилски Чудотворец.

Българските антарктици се помолиха на Бога за пазителство свише и благословено проучване на Божието творение в Антарктида. Ръководителят на българската експедиция проф. Христо Пимпирев сподели, че приоритетите в предстоящата работа в българската антарктическа база са климатичните промени вследствие на общото земно затопляне, картографирането на неизследвани територии от повърхността в антарктическия регион с помощта на дрон и геологични проучвания за перспективността в металоносно отношение на района на българската база. С нашите специалисти в сходни и други направления ще работят съвместно двама португалски изследователи и един монголски учен.

Архим. Дионисий връчи на ръководителя на експедицията проф. Христо Пимпирев съд със светената вода за новата постройка на българския православен параклис на о-в Ливингстън. Параклисът, който вече е завършен, ще бъде поръсен от нашите учени на предстоящия голям Господски празник Богоявление. Той е единственият засега православен храм на Антарктида, който е континент по-голям от Европа и Австралия, взети заедно.

Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний каза, че всички се надяваме с Божията помощ, догодина по същото време, да се възрадваме от освещаването на параклиса.

С това ще бъдат увенчани и благословени дългогодишните трудове на българските антарктици в полза на Отечеството ни, на цялото човечество и за слава Божия, а българският народ ще придобие още един храм Божий на Земята, в който ще се извършва богослужение и ще се принасят молитви, за да се удостоим и с жилище на небесата.

Закриляни от преподобния св. Йоан Рилски - нашия верен застъпник и молитвеник пред Светата Троица - българските антарктици тръгват за експедицията в края на настоящата 2015 година, на 1 януари 2016 г. трябва да са в град Ушуайя, откъдето с испанския кораб “Есперидас” следва да потеглят към българската база, за да стигнат там в навечерието на Богоявление. Така през 2016 г. на Антарктида за пръв път ще бъде отнесена и поръсена светена вода.

Очакваме нашите учени да се завърнат в родината в началото на м. март 2016 г.

Благословен от Бога успех!

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Десислава Панайотова (1-15), Български антарктически институт (16-17)

 

 

Снимки

ПКСХП "Св. Александър Невски" в ранната утрин на 22 декември 2015 г.Западно- и Средноевропейски митр. АнтонийМитр. Антоний благославя българските антарктициБългарските антарктициЗападно- и Средноевропейски митр. АнтонийМитр. Антоний се моли за българските антарктициАрхим. Дионисий и протод. АлександърБългарските антарктици се молят на Бога преди отпътуването си за АнтарктидаМитр. Антоний благославя българските антарктициБългарските антарктици се молят на Бога преди отпътуването си за АнтарктидаМитр. Антоний благославя българските антарктициЗападно- и Средноевропейски митр. АнтонийВодосвет за благословение върху българската антарктическа експедиция и базаМитр. Антоний поръсва ръководителя на експедицията проф. ПимпиревМитр. Антоний поръсва българските антарктически учениБългарските антарктици - благословени и въодушевениПаметна снимка на митр. Антоний и архим. Дионисий с българските антарктициЗападно- и Средноевропейски митр. Антоний и проф. Хр. ПимпиревАрхим. Дионисий поднася светената вода за Антарктида на проф. ПимпиревБожия закрила бе измолена за българската антарктическа експедицияПаметна снимка пред ПКСХП "Св. Александър Невски" Паметна снимка пред ПКСХП "Св. Александър Невски"С молитва от "Св. Александър Невски" за българския параклис "Св. Йоан Рилски"-АнтарктидаБългарският православен параклис "Св. Йоан Рилски" - АнтарктидаБългарският православен параклис "Св. Йоан Рилски" - Антарктида
« предишна новинаследваща новина »