ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Съборна архиерейска св. Литургия за Неделя Кръстопоклонна в храм "Св. Марина", Пловдив

08 март 2010 15:24, Българска Патриаршия
Съборна архиерейска св. Литургия за Неделя Кръстопоклонна в храм "Св. Марина", Пловдив

Внезапно влошените метеорологични условия попречиха тържествената съборна св. Литургия на Неделя Кръстопоклонна да бъде отслужена на върха, носещ името на Светия Кръст Христов – Кръстова гора в планината Родопи. По покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим в града под тепетата дойдоха, за да вземат участие в съборната света Литургия по повод празника в митрополитския храм „Св. Марина” високопреосвещените митрополити: Видински Дометиан, Великотърновски Григорий, Русенски Неофит, Плевенски Игнатий, Доростолски Амвросий. В празничната света Литургия, която бе оглавена от кириарха на епархията-домакин Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, взеха участие и игуменът на Бачковския манастир - преосвещеният Агатоникийски еп. Борис, ректорът на Пловдивската духовна семинария прот. Добромир Костов и свещенослужители от епархията.

Специално за случая от манастира „Света Троица” на Кръстова гора бе донесен кръстът с вградената в него частица от Светия Кръст Господен. Той бе изнесен съгласно чина от митрополит Николай и положен в центъра на храма, където първо архиереите и духовенството, а после и всички миряни преклониха сърце и колене пред Честния Кръст Господен.

От името на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и Светия Синод на БПЦ Видинският митрополит Дометиан изказа думи на благодарност и сподели радостта от възможността да съслужат заедно в този древен град, обединени от братска любов в необятните прегръдки на Любовта Христова. В своето боговдъхновено слово той разкри ролята и значението на Кръста в общочовешки план и за живота на всеки от нас, следовниците Христови.

”Празник на любовта” нарече този ден и митрополит Николай, който в словото си отговор каза: „Благословени дошлите в името Христово досточтими архиереи и честни свещенослужители от близо и далече, за да отслужим заедно светата Литургия” и сподели, че когато са събрани двама или трима в Божието име и споделят в единомислие и любов бремето на своето нелеко служение, то се превръща в бреме леко и иго благо.

Накрая той молитвено благопожела на архипастирите в тяхното служение да се радват на благословени от Бога успехи за слава Божия и за душеспасение на благочестивия ни народ.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Храм "Св. Марина", ПловдивВнасяне в храма на кръста с вградената в него частица от Светия Кръст ГосподенПосрещане на Негово Високопреосвещенство митрополит НиколайПосрещане на Негово Високопреосвещенство митрополит НиколайСъборна архиерейска св. Литургия за Неделя Кръстопоклонна в храм "Св. Марина", ПловдивНегово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит НиколайСъборна архиерейска св. Литургия за Неделя Кръстопоклонна в храм "Св. Марина", ПловдивВземане на времеОлтарната икона на св. Богородица, украсена с венец от ябълкиВземане на времеСъборна архиерейска св. Литургия за Неделя Кръстопоклонна в храм "Св. Марина", ПловдивКлиросните певци Негово Високопреосвещенство митрополит НиколайСъборна архиерейска св. Литургия за Неделя Кръстопоклонна в храм "Св. Марина", ПловдивИзнасяне от митрополит Николай на кръста с вградената в него частица от Светия Кръст ГосподенИзнасяне от митрополит Николай на кръста с вградената в него частица от Светия Кръст ГосподенИзнасяне от митрополит Николай на кръста с вградената в него частица от Светия Кръст ГосподенИзнасяне от митрополит Николай на кръста с вградената в него частица от Светия Кръст ГосподенПреклонение на сърце и колене пред Честния Кръст ГосподенСъборна архиерейска св. Литургия за Неделя Кръстопоклонна в храм "Св. Марина", ПловдивПреклонение на сърце и колене пред Честния Кръст Господен Кръстът с вградената в него частица от Светия Кръст Господен Частицата от Светия Кръст ГосподенПреклонение на сърце и колене пред Честния Кръст ГосподенГосподи, Господи, призри с небесе и вижд…Господи, Господи, призри с небесе и вижд…Господи, Господи, призри с небесе и вижд…Четене на АпостолаЧетене на св. ЕвангелиеВелик входВелик входВелик входВелик входСо страхом Божиим, верою и любовию приступите!Спаси, Боже, люди Твоя и благослови достояние ТвоеЗаамвонна молитваСъборна архиерейска св. Литургия за Неделя Кръстопоклонна в храм "Св. Марина", ПловдивСъборна архиерейска св. Литургия за Неделя Кръстопоклонна в храм "Св. Марина", ПловдивСъборна архиерейска св. Литургия за Неделя Кръстопоклонна в храм "Св. Марина", ПловдивНегово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан благославя вярващитеНегово Високопреосвещенство митрополит Николай благославя вярващитеПричастяване на богомолния народДаване на вярващите на антидор/нафораСлед св. Литургия
« предишна новинаследваща новина »