ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПАТРИАРШЕСКАТА СВ. ЛИТУРГИЯ ЗА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО в ПКСХП "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"

25 декември 2015 12:30, Българска Патриаршия
Негово Светейшество Българският патриарх Неофит

"Твоето рождество, Христе Боже наш,

озари света със светлината на познанието.

Защото в него онези, които служеха на звездите, от звездата се научиха да се покланят на Тебе, Слънцето на правдата, и да познават Тебе, Изтока от висините.

Господи, слава на Тебе!"

Тропар на Рождество Христово, гл. 4

 

На 25 декември 2015 г. - в деня на Христовото Рождество - отново се удостоихме да съзрем и възхвалим Вселюбящия и Преславен Бог, раждащ Се от Пречистата Дева и идващ в света, за да бъде за нас Светлина, Път, Истина и Живот.

В смирената, но същевременно дивна красота на Рождественския празник в ПКСХП „Св. Александър Невски” Светейшият Български патриарх Неофит възглави Рождественската св. Литургия в съслужение с Техни Преосвещенства Деволски епископ Теодосий, Маркианополски епископ Константин, Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит, архим. Герасим - гл. секретар на Св. Синод, архим. Дионисий - председател на църковното настоятелство при патриаршеския храм, ик. Василий Сарян - н-к отдел "Синодални имоти" при Св. Синод, ставр. ик. Ангел Ангелов - протосингел на Софийска митрополия, ставр. ик. Костадин Гаврилов, и свещ. Антоний Милушев от храмовото духовенство, множество столични свещеници, патриаршеския протодякон Александър Нешев, митрополитския протодякон Иван Петков и дякон Васил Танев.

Официални гости на Рождественското тържество бяха екс-премиерът на РБългария проф. Веселин Близнашки, придружаван от семейството си, както и директорът на дирекция "Вероизповедания" към МС на РБългария г-н Емил Велинов.

Молитвено-благодатната атмосфера по време на богослужението бе завладяла стотиците вярващи в храма, за да ги придружи по-късно и до домовете им. "Затова, когато се поздравяваме с радостния рождественски поздрав “Христос се роди”, ние винаги носим в сърцето си, в чувствата си, в душата си радостта, че човек е призван да стане съвършен и че за това са му дадени всички средства от Господа Христа в Неговата света божествена Църква" (св. Юстин Попович).

Голямо число вярващи християни се причастиха с Тайните Христови и така се съчетаха с Христа, дошъл на земята като Богомладенец, за да ни научи как да се запазим чисти като деца и чрез следване примера на Неговото жертвено служение да възрастнем "до пълната възраст на Христовото съвършенство" (Еф. 4:13).

Негово Светейшество патриарх Неофит огласи Патриаршеското и синодално Рождественско послание за 2015 г., в което подчерта: "И нашата участ днес не е по-различна от тази на първите Негови ученици, които Сам Той беше предупредил: „Ако Мене гониха, и вас ще гонят” (Йоан. 15:20). И още: „В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света” (Йоан. 16:33). Той – Творецът на света, Който се яви сред нас, повит в яслите във Витлеемската пещера – със смирението и любовта Си, с безгрешността и съвършеното Си послушание към волята на Отца, се оказа и победител на греха и смъртта, като отвори вратите към тази победа и за всички онези, които изповядват Неговото име и пазят Неговите заповеди (Мат. 5:19; 19:17)." (Цялото послание прочетете в: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=191580 )

След като Светейшият ни патриарх поздрави и благослови всички чеда на светата ни Църква, председателят на патриаршеската катедрала архим. Дионисий му поднесе букет червени рози с благодарност за съслужението и освещението чрез първосветителските му молитви и мъдрост и благопожела на многая и благая лета!

"Христос се ражда - славете Го! Христос идва от небето - посрещнете Го! Христос е на земята - възвисете се! Пейте на Господа, цяла земя, и с веселие Го възпявайте, защото Той се прослави!"

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО НА ВСИЧКИ!

Текст и снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Протод. Александър чете от св. Евангелие за празникаСлушане на св. ЕвангелиеПроф. Близнашки със семейството си и г-н ВелиновСветейшият Български патриарх НеофитОлтарна молитваВярващите миряниОмиване на ръцетеПреди Евхаристийния канонПатриаршеско благословение на Рождество Христово - 2015 г.Деволски еп. ТеодосийМаркианополски еп. Константин Браницки еп. ГригорийБраницки еп. ГригорийПротодякон Александър НешевПредседателят на "Св. Александър Невски" архим. ДионисийАрхим. Дионисий Архим. ДионисийДецата в патриаршеския храм - на Рождество Христово 2015 г.Архим. ДионисийЗа освещениеНародът потопен в молитва към СпасителяВелик входВелик входВелик входПроф. В.Близнашки със семейството сиПравославното духовенство - опората на нашия народВярващите миряниПатриаршеско благословениеВеликата и единяваща сила на православната вяраПатриаршеско благословениеПротодякон Иван ПетковПротодякон Иван ПетковГосподният лик в светостта на храмаАрхим. ДионисийСъс св. потирРождественската св. Литургия в "Св. Александър Невски" - 2015 г.Рождественската св. Литургия в "Св. Александър Невски" - 2015 г.Патриаршеско и синодално Рождественско посланиеПатриаршеско и синодално Рождественско посланиеПатриарх Неофит БългарскиАрхим. Герасим, о. Ангел, о. Николай, о. ЛюбомирРождественската св. Литургия в "Св. Александър Невски" - 2015 г.Рождественската св. Литургия в "Св. Александър Невски" - 2015 г.Патриаршеско и синодално Рождественско посланиеПриветтпвие и благодарност към патрирах НеофитАрхим. Дионисий приветства и благодари на патриарх НеофитБраницки еп. ГригорийМноголетствиеМаркианополски еп. КонстантинМаркианополски еп. КонстантинБраницки еп. ГригорийАрхим. Дионисий чете предпричастна молитваМножеството причастнициСв. Причастие - съчетаване с ХристаСв. ПричастиеХристос Се ражда - славете Го!
« предишна новинаследваща новина »