ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Във Видин се проведе поредна свещеническа конференция

22 декември 2015 16:29, Видинска митрополия
Във Видин се проведе поредна свещеническа конференция

На 22 декември с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан във Видин се проведе последната за 2015 година свещеническа конференция.

Конференцията се проведе под куполите на митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Видин, като свещеническата среща започна с тържествена света Литургия, отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в съслужение с архимандрит Самуил, иконом Стоян Махлелиев и свещеник Тодор Николов. Клиросното пение огласи архимандрит Антим, протосингел на Видинска света митрополия, както и свещеници от епархията.

След светата Литургия епископ Поликарп приветства свещенослужителите на Видинска епархия от името на Видинския митрополит Дометиан, както и им благопожела светло Рождество Христово и благословена настъпваща 2016 година.

Епископ Поликарп пожела конференцията да бъде изпълнена с мир, единство, братолюбие и отговорност, за да може общото свещеническо събрание да бъде за пример и поощрение както на самите свещенослужители, така и на благочестивия народ.

Преди заседанието на конференцията на свещенослужителите бе подарен по един подрасник-расо, дар от Видинския митрополит Дометиан, за да бъдат свещениците изрядни в своята служба и проповед сред нашия народ, който има голяма нужда от вяра, духовност и утеха. Подрасниците на свещенослужителите бяха раздадени от архимандрит Антим.

Свещеническата конференция се проведе с три точки: запознаване на свещенослужителите с новото окръжно на Светия Синод на БПЦ-БП, касаещо цените на църковните свещи, тяхното закупуване и отчитане; финансови въпроси, касаещи адекватното възнаграждение на свещенството и финансовата отговорност; както и личната духовна и братска отговорност на свещенослужителите при изпълнение на свещеническите задължения.

Негово Високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинска епархия, запозна свещенството по икономическите въпроси, с разяснение за необходимите постъпки, за да има точност, яснота и отговорност, след което конференцията бе закрита.

Всички свещенослужители получиха архиерейски благослов, както и книга с духовно съдържание за поощрение, поучение и рождественска радост.

Свещениците от Видинска епархия получиха и новоосветени антиминси, цветни, които Видинска епархия получи като дар от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, а бяха осветени от Видинския митрополит Дометиан и раздадени за подновяване на старите и благолепие на храмовете и на светата Литургия.

След светата Литургия и заседанието на свещеническата конференция всички свещенослужители се събраха заедно на празничен обяд.

 

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст и снимки: йеромонах Максим

 

 

« предишна новинаследваща новина »