ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождественски благослов от Видинския митрополит Дометиан

22 декември 2015 16:31, Видинска митрополия
Негово Високопреосвещенство Видински митрополит ДОМЕТИАН

„Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение“ (Лука. 2:14)

 

Възлюбени в Господа братя и сестри, скъпи любомъдри поклонници на Младенеца Христос,

Отново сърцата ни тържествуват и заедно с ангелите в съзвучие с рождественския камбанен звън издигат глас, пеейки и възпявайки: „Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение“ (Лука. 2:14). “По благодатта на Бог-Отец Eдинородният Син и божествено Слово Божие, Който е в недрата на Отца, единосъщен с Отца и Светия Дух, предвечният и съвършен Бог, Който е безначален, снизхожда към нас като Негови чеда, ставайки напълно човек, и извършва онова, което е по-ново от всичко ново, единственото ново нещо под слънцето” (Точно изложение на Православната вяра). Това въплъщение на Сина Божи е не просто символично, както въплъщенията на многобройните богове в митологията; то е реалност, една наистина нова реалност, единственото ново нещо под слънцето, което е станало в конкретен исторически момент по време на управлението на император Октавиан Август, сред един богоизбран народ, от дома и рода Давидов (Лука. 2:4), а именно Витлеем Иудейски, със спасителна цел - да достигаме съвършенство, като образ и подобие на Бога.

Събитието на въплъщението на Божието Слово ни дава възможност да достигнем крайните предели на нашата природа, които не се отъждествяват нито с “доброто и красивото” на древните елини и “правдата” на философите, нито със спокойствието на будистката “нирвана” и трансцеденталната “съдба” - “карма” чрез предполагаеми неспирни изменения във формата на живота, нито пък с някаква “хармония” на смятаните за противоречиви елементи на някаква въображаема “жизнена енергия” или нещо друго подобно.

Христовото Рождество не ни обещава някакво мъгляво блаженство или абстрактна вечност; то поставя “в нашите ръце” потенциала за лично участие в свещения живот и любов на Бога в едно безкрайно духовно възрастване. То ни дава възможност не само “да получим осиновение” (Гал. 4:5), но също и да станем “участници в божественото естество” (2 Петр. 1:4).

И когато днес сме изправени пред света с цялото му величие и блясък, чудейки се как да живеем, как да се спасяваме, пътят е един и той е Христос. Целият християнски род сега се обръща към един Младенец, към Дете, Което лежи в ясли, за да покаже на света, че това „е безумство за ония, които гинат, а за нас, които се спасяваме, е сила Божия"(1Кор. 1:18). Този Младенец за всяка една християнска душа е вдъхновение за живот, защото: “В Него имаше живот, и животът беше светлината на човеците”(Йоан. 1:4). Това е нашата вяра, това е нашата надежда, това е и нашата любов, без които не можем да живеем, не можем да съществуваме. Христос каза: „Аз съм пътят и истината и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене“ (Йоан. 14:6). Без Него човечеството не може да живее и преуспява, защото животът е в Него, спасението е в Него. На това ни учи Рождество Христово, да бъдем свободни, да бъдем личности в Христа - Богомладенеца.

Сега, когато се обръщаме към Светлината - Христос, нека подражаваме на призива Му, по думите на св. ап. Павел: „защото плодът на Духа се състои във всяка доброта, правда и истина“ (Ефес. 5:9). Човечеството има нужда да живее в доброта, в правда, в истина, а тези ги няма без Христос. Тогава тези житейски добродетели ще бъдат спасителни и вдъхновяващи човешките същества, когато прозрем и приемем в сърцата си лежащия днес в ясли Младенец - Христос, приемем Го в нас и създадем жилище у нас, в което Той да живее. Към това в този момент сме призовани и от Светата Църква, подтикнати да придобиваме не земното, а вечното, не тленното, а нетленното, да събираме богатство не на земята, а на небето за вечността.

Светата Църква няма да престане да възвестява – с цялата сила, придобита през нейния над двухилядолетен опит – че Младенецът, Който лежи във Витлеемските ясли, е “упование на всички земни краища”, Словото и целта на живота, изкуплението, изпратено от Бога на Неговия народ, тоест на целия свят, за всички човеци и времена.

Споделяйки тази блага вест, нека, възлюбени в Господа братя и сестри, с духовност, трезвост и мъдрост посрещнем Младенеца – Христос. Призовани от рождественския камбанен звън да отидем в Божия храм и бъдем едно с рождественската радост, да я носим в сърцата си, да знаем и помним, че великият и свят ден на Рождество – първенец и начало на всички празници – сипе зарите си, като приканва всеки от нас към духовно въздигане и среща с Вечния по дни, Който стана Младенец заради нас.

От все сърце поздравяваме всички Вас, възлюбени в Господа мои духовни чеда, със светлото Рождество Христово и настъпването на Новата 2016 година и молитствено Ви пожелавам да бъдете озарени от светлината на божествения Младенец, та да подражавате на божествената правда, мир и единство и да бъдате достойни чеда на Бога и светата ни родна Българска православна църква! Амин.

На многая и благая лета!

Честито Рождество Христово!

Щастлива Нова 2016 година!

 

С неизменна в Богомладенеца обич,

+ Видински митрополит ДОМЕТИАН

 

 

« предишна новинаследваща новина »