ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Свещеният Кинотис на Света Гора Атон изпрати специално възвание до гръцките депутати против легализирането на еднополовите "съюзи"

23 декември 2015 12:53, Българска Патриаршия
Сградата на Свещения Кинотис на Св. Гора Атон

Уважаеми читатели,

вече ви информирахме, че на 9 декември 2015 г. Св. Синод на Еладската православна църква излезе със специално изявление относно плановете на гръцкото правителство да разпространи действието на закона «за свободното съжителство» и върху еднополовите двойки.

На 21 декември спешен призив в същата посока е изготвил до депутатите на гръцкия парламент Свещеният Кинотис /върховното управление/ на Света Гора Атон. В своето послание представителите на всички атонски манастири единодушно и единогласно се изказват против легализацията на еднополовите "съюзи" и призовават гръцките депутати в навечерието на Рождество Христово да анулират процедурата по гласуване на този законопроект.

В документа се изказва «безпокойството на Света Гора Атон по повод грозящите отклонения (сега и на законодателно равнище) от началата и ценностите, съставляващи основата на православната идентичност и гръцката култура».

Светогорската позиция застъпва мнението, че законопроект, който приравнява еднополовите двойки със семейството, фактически влиза в противоречие с нравите на гърците и представлява провокация към гръцкия народ.

Светогорците молят правителството и депутатите, на които гръцкият народ е доверил своето настояще и бъдеще, да вземат под внимание посланието на Свещения Кинотис, да снемат от парламентарно гласуване проблематичния законопроект и да дадат възможност за детайлното му обществено обсъждане и прогласуване чрез всенароден референдум.

В оригинал посланието на Свещения Кинотис можете да прочетете тук:

http://www.romfea.gr/images/article-images/2015/12/romfea2/epistasia.pdf

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: http://www.afonit.info (1), Аврам Аврамов (2-4)

 

 

Снимки

Великата Лавра в Св. Гора АтонКръст от Великата Лавра на АтонВръх Атон откъм пристанището Карея
« предишна новинаследваща новина »