ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПАТРИАРШЕСКОТО СЛОВО в храм "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ" на БЪДНИ ВЕЧЕР

24 декември 2015 19:20, Българска Патриаршия
Негово Светейшество Българският патриарх Неофит

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

В навечерието на един от най-великите християнски празници, когато Църквата тържествено отбелязва раждането в плът на Божия Син, се обръщам към вас – верни на Господа и на Неговия Нов завет „чеда на обещанието” (Рим. 9:8) – като всесърдечно ви поздравявам с настъпващото Рождество Христово и молитвено се обръщам към Бога за всеки от вас, за всеки Божи храм и за всеки християнски дом в диоцеза на родната ни Църква! Нека в тази свята нощ раждащият се във Витлеем Богомладенец бъде с всички вас, като ви дарува Своя мир и обгърне с божествената Си любов всяко вярващо сърце, та, укрепени във вярата и в надеждата си, да пребъдвате в Божията любов – в онази непознаваща никакви предели любов, с която Бог „толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, … да има живот вечен!” (Йоан. 3:16).

Нека в тази пресветла нощ на Рождеството, когато цялото творение се прекланя пред дивния Божи промисъл и пред „тайната, скривана от векове в Бога” (Еф. 3:9), пред великата тайна на благочестието (1 Тим. 3:16), всички заедно отново възпеем идващия в света – заради нас и нашето спасение – Господ Иисус Христос, като Му принесем в дар чисти сърца и чисти помисли, придружени от дела на добротворството, с които да Му покажем, че сме истински Негови ученици, следовници и подражатели, които помнят и пазят Неговата най-голяма заповед – заповедта на любовта. Защото - както Сам Той беше казал – „Никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели” (Йоан. 15:13).

Така учеше по време на земния Си живот нашият Господ и не само учеше, ала и Сам даде пример и образец за тази любов, отдавайки Себе Си на Кръста „за живота на света” (Йоан. 6:51). Към тази дейна и жертвена любов сме призвани и всички ние, които изповядваме Неговото име пред света и които се спасяваме в Неговата Църква. Затова, възлюбени, нека нашата вяра и делата ни бъдат такива, каквито Сам Той искаше от нас, когато беше повелил: „Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец” (Мат. 5:16). Защото не би имало по-голям дар, който да принесем на раждащия се днес Богомладенец, от този да бъдем истински подражатели на божествената Му любов.

С тази любов и с крепка вяра и твърда надежда в Божиите обещания нека и днес достойно посрещнем Господа, като сторим място за Него в нашите домове и в нашите сърца и като пазим всяка спасителна Негова заповед.

Да бъде благословена празничната трапеза на Бъдни вечер!

Благодатта и мирът на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

Честито Рождество Христово!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Произнесено на Бъдни вечер в ПКСХП „Св. Александър Невски“, 24.12.2015 г.

Снимки: Таня Вълчанова (1-7, 9), Десислава Панайотова (8)

 

 

Снимки

ПКСХП "Св. Александър Невски"Празнична утреня за Бъдни вечер в ПКСХП "Св. Александър Невски"Негово Светейшество Българският патриарх НеофитПрезидентът Р. Плевнелиев, г-жа Р. Инджова и г-н Е. ВелиновСлужащото на Бъдни вечер духовенство в ПКСХП "Св. Александър Невски"Негово Светейшество Българският патриарх НеофитПресвета БогородицаСофия на Бъдни вечер`2015
« предишна новинаследваща новина »