ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

„Възкресение” в с. Жеглица

08 март 2010 20:53, Видинска митрополия
„Възкресение” в с. Жеглица

На 8 март във видинското с. Жеглица се състоя духовен празник, който създаде нов облик на селото и на жителите му.

Този празник бе дългоочакван, защото будното съзнание на жителите на това китно селце не спираше да се труди в насърчение за обновлението му.

Това е „възкресяването” на читалището при селото, което от много години бе затворено, изоставено, занемарено и почти опустошено.

Читалище „Никола Йонков Вапцаров” възкръсна за нов живот. Всички си пожелаха то да носи истинска радост и нов живот за селото и неговите обитатели.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, на тържественото възраждане на читалището представители на Видинска света митрополия бяха архимандрит Поликарп и архимандрит Евтимий.

От името на Община-Видин висок гост на селото бе г-н Борислав Ванков, зам.-кмет на Видин.

Приятни гости на с. Жеглица бяха г-жа Виолета Събева, поетеса, която е родена в селото, както и г-жа Филипова, директор на историческия музей на Видин.

Празничната среща и тържеството по откриването на читалището бе организирана от г-н Начев, председател на читалищното настоятелство, а танцьорите от читалище „Цвят” във Видин зарадваха всички с изящни фолклорни хора и музика.

Г-жа Събева прочете свои стихове, които бяха посветени на родното й село Жеглица, както и стихове за майката и поздрави всички жени с Международния ден на жената.

Празничната вечер продължи с богата почерпка, която бяха подготвили жителите на селото.

По време на срещата бе изтъкната идеята да бъде построен параклис в центъра на селото, който да възкреси душите на хората и да ги подтикне към единение с Бога и Неговите светии. В селото няма православен храм и построяването на параклис ще отвори една нова страница в живота на жителите му.

Митрополит Дометиан вече е дал своето благословение за построяване на храм и с Божия помощ всички се надяват строителството да започне през лятото на 2010 година.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

Снимки

„Възкресение” в с. Жеглица„Възкресение” в с. Жеглица„Възкресение” в с. Жеглица„Възкресение” в с. Жеглица„Възкресение” в с. Жеглица„Възкресение” в с. Жеглица„Възкресение” в с. Жеглица„Възкресение” в с. Жеглица„Възкресение” в с. Жеглица„Възкресение” в с. Жеглица„Възкресение” в с. Жеглица„Възкресение” в с. Жеглица
« предишна новинаследваща новина »