ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Офикия и дяконско ръкоположение в Кюстендил

26 декември 2015 16:04, Софийска митрополия
Паметна снимка

На 26 декември, втория ден след светлото Рождество на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, св. Църква радостно отбелязва и празника, посветен на Божията Майка - Събор на Пресвета Богородица, в който централно място заема и св. Йосиф Обручник. Този ден е особено тържествен за кюстендилци, тъй като се почита като втори храмов празник на най-големия и централен храм на града.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в храм ”Св. Мина“ (това се наложи поради ремонтни дейности в централния храм „Св. Богородица"), възглавена от Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с Негово Преосвещенство бяха софийският протосингел ставр. ик. Ангел Ангелов, архиерейските наместници на Кюстендилска духовна околия - протойерей Генади Генадиев, и на Дупнишка духовна околия - иконом Георги Паликарски, храмовото духовенство и свещенослужители от околията и епархийския център.

Празникът бе уважен от множество граждани, сред които бе и кметът на гр. Кюстендил г-н Петър Паунов, който бе дошъл от рано сутринта в храма, и който за трети пореден път е избран за градоначалник.

На певницата утринните рождественски песнопения бяха изпълнени от г-н Любомир Игнатов, преподавател по Източноцърковно пение в Богословския факултет на СУ, а литургийните песнопения бяха изпълнени от смесения хор при храма.

По време на св. Литургия за дяконско служение бе ръкоположен Димитър Филибев.

В края на празничната Литургия еп. Григорий даде офикия „иконом“ на архиерейския наместник на Кюстендилска духовна околия отец Генади Генадиев.

Празнично слово за общата ни небесна покровителка св. Богородица, чийто събор Православната църква чества днес, произнесе еп. Григорий. Архиереят отправи пожелание за здраве и благодатни успехи като преподаде архипастирския благослов на Българския патриарх Неофит.

От името на църковното изпълнение на Кюстендилска духовна околия, архиерейският наместник и офикираният иконом Генади благодари на епископа и гостите, които уважиха празника и отправи покана и за бъдещи срещи.

Подробен фоторепортаж може да видите в Официалния сайт на Софийска митрополия:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/698-ofikiya-i-dyakonsko-rakopolozhenie-v-kyustendil#

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храм "Св. Мина", КюстендилДяконско ръкоположениеОфикияИк. Генади Генадиев
« предишна новинаследваща новина »