ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична архиерейска литургия в Драгоман

28 декември 2015 08:40, Софийска митрополия
Паметна снимка пред общинската сграда

На 27 декември Православната църква почита свети архидякон Стефан. Единственият храм в Софийска епархия, носещ името на първомъченика архидякон се намира в град Драгоман. Този ден е особено тържествен за жителите на административния район, а от 2012 г.с решение на Общинския съвет празникът става официален за цялата община Драгоман.

По традиция на Стефановден към Драгоман се отправят представители на Софийския епархийски център, които взимат участие в празничното богослужение. Тази година с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, св. Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит.

С него съслужиха йеромонах Макарий, игумен на Неделишкия манастир, протойерей Йоан Чикалов - предстоятел на столичния храм „Св. Параскева“, енорийският свещеник Асен Асенов и митрополитският протодякон Иван Петков.

На богослужението молитвено участие взеха зам.-кметовете Емилия Милушева и Лидия Банкова, кметски служители и общински съветници, както и голямо множество драгоманци.

В края на литургията Браницкият епископ Григорий се обърна с пастирско слово към присъстващите, като припомни житието на св. Стефан, който винаги е бил послушен на Божията воля и никога не се е отрекъл от Христа. По традиция в центъра на храма бе отслужен празничен водоствет.

С гръмко многолетствие за всички жители на община Драгоман и всички именници завърши празничната св. Литургия, след което бе раздадено на присъстващите благословено ястие, подготвено от дарители.

+++

Църквата „Св. Стефан“ е построена през 1943 г. на място дарено от местно семейство. По време на Отечествената война храмът е бил използван за училище, тъй като в училището са били разположени складове на немските войски. Дълго време църквата не е обновявана и благоустроявана и затова през 2010 г. с общи усилия на църковното настоятелство, Софийска митрополия и Община-Драгоман храмът е изцяло обновен. Корабната част и олтарът са с подменена подова настилка, храмът е вътрешно и външно боядисан, изградена е камбанария, довършена и оборудвана е магерница, монтирана е нова ограда на двора и е построена нова чешма.

Подробен фоторепортаж може да видите в Официалния сайт на Софийска митрополия:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/699-praznichen-vodosvet-za-stefanovden-v-stolichniya-kv-gotze-delchev

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храм "Св. Стефан", ДрагоманПразнична архиерейска литургия в Драгоман Празнична архиерейска литургия в Драгоман Празнична архиерейска литургия в Драгоман
« предишна новинаследваща новина »