ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На 2 януари 2016 г. св. мощи на св. Серафим Саровски ще бъдат посрещнати от Българския патриарх в "Св. Александър Невски"

31 декември 2015 15:29, Българска Патриаршия
Мощехранителницата със св. мощи на св. Серафим Саровски

На 2 януари 2016 г. мощехранителницата със св. мощи на св. Серафим Саровски, която се пази в Софийска св. митрополия, ще бъде пренесена в ПКСХП "Св. Александър Невски" и изложена за поклонение от страна на вярващите.

ПРОГРАМА:

9,00 ч. - Св. Литургия в Руския храм-подворие "Св. Николай Мирликийски" в присъствието на св. мощи на св. Серафим Саровски.

10,30 ч. - Литийно шествие от Руската църква по повод пренасянето на св. мощи на св. Серафим Саровски в ПКСХП "Св. Александър Невски".

10,40 ч. - Българският патриарх Неофит посреща св. мощи на св. Серафим Саровски в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Там той ще отслужи благодарствен молебен по този случай и ще произнесе две молитви към св. Серафим Саровски. Частицата от св. мощи на великия руски подвижник на благочестието ще бъде изложена за поклонение от страна на вярващите и за изпросване на Божието благословение.

~~~~~~~~~~~~~

През пролетта на 2015 г. Московският и на цяла Русия патриарх Кирил изпрати чрез Високопреосвещения Нижегородски и Арзамаски митрополит Георги мощехранителница с частица от мощите на св. Серафим Саровски като дар за БПЦ и православните българи. Светинята бе приета с дълбока благодарност от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на 12 май 2015 г. с думите: „Надяваме се, че този драгоценен дар ще укрепи още повече вярата и благочестието на православния български народ, както и нашето благозаповядано в Христа единство".

Текст: Десислава Панайотова
Снимка: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »