ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

138 години от Освобождението на София

04 януари 2016 15:32, Софийска митрополия
138 години от Освобождението на София

На 4 януари т. г. се навършват 138 години от Освобождението на София. Градът е освободен на 4 януари 1878 г. от руски военни части под командването на ген. Йосиф Гурко.

В празничния ден столично духовенство, представители на светската власт и граждани се събраха за традиционния молебен в митрополитската катедрала „Св. Неделя”.

Тук, в присъствието на самия генерал Гурко се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и молебен за освобождаването на града. Когато генералът влизал в София, заедно с водените от него воини той носел от Русия и една икона, копие на чудотворната икона "Света Богородица – Радост на всички скърбящи”, която дарява на храма. В непосредствена близост до северния престол тази икона и до днес посреща всеки вярващ, влязъл да потърси утешение и благословение в църквата.

Молитвеното последование бе предстоявано от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, а Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе молитвено участие.

Молебенът бе уважен от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, Тодор Чобанов - заместник-кмет по направление "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости", г-н Громов - директор на Дома на Москва, общински съветници, Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски”, Фондация „Героите на България”, Софийското дружество „Традиция” и др.

В края на последованието еп. Григорий се обърна към присъстващите и като каза, че „времето не може да обезсили великите дела, защото те не са подвластни на времето", призова да благодарим за безценния дар, с който ни е дарил Бог - православната вяра, която е крепила живота на българите в тежките векове на робство, вдъхновявала го е и го е подпомагала в добрите дела, така че с нея по-спокойно предците ни понасяли тежките изпитания и несгоди.

По случай празника, след богослужението по софийските централни улици се проведе литийно шествие, което тръгна от църквата „Света Неделя" и достигна до паметниците на ген. Гурко, на Царя-освободител и на Българския опълченец. С кратка заупокойна молитва пред всеки паметник и полагане на цветя и венци бе почетен подвигът на загиналите воини. Шествието бе съпътствано от празничното биене на камбаните на централните софийски храмове.

Пред паметника на Българския опълченец Столичната община бе организирала литературно-музикална програма с участието на вокална формация „Аноним”, в съпровод на медно-духови инструменти и изпълнения на обичани патриотични песни.

Подробен фоторепортаж може да видите в Официалния сайт на Софийска епархия на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/706-138-g-ot-osvobozhdenieto-na-gr-sofiya#

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

138 години от Освобождението на София138 години от Освобождението на София
« предишна новинаследваща новина »