ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник на св. Четиридесет Севастийски мъченици в София

09 март 2010 19:42, Софийска митрополия
Аналой с празничната икона

С Преждеосвещена св. литургия бе отбелязан празникът на св. Четиридесет мъченици за Христа в столичния храм „Св. ап. Петър и Павел”.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим св. Литургия бе предстоявана от Негово Високопреподобие архимандрит Григорий, протосингел на Софийската св. митрополия. В съслужението взеха участие протойерей Кирил Дидов, предстоятел на храма, и свещеник Бисер Костадинов.

В края на богослужбата Негово Високопреподобие архимандрит Григорий се обърна с насърчително слово към миряните, в което припомни изключително трудния и изпълнен с многообразни мъчения, но спасителен и венценосен път на св. Четиридесет мъченици. Той изрази надежда, че разрушеният параклис на св. Четиридесет мъченици отново ще бъде възстановен в тази енория, за да може да бъдат почитани през цялата година тук, в Господния дом, който ще бъде построен в тяхна чест.

Параклисът „Св. Четиридесет мъченици” е съществувал отпреди повече от 100 години. Представлявал е еднокорабна базилика, която побирала по-малко от стотина човека. Днес от този параклис са останали основите, св. Престол (част от него стои в близост), външните врати и няколко икони, които се пазят в храм „Св. ап. Петър и Павел”, и царските двери, които сега украсяват големия храм.

Преди да бъде построена голямата църква, параклисът бил мястото за духовно обгрижване на енорията. Бил използван за богослужебни нужди през зимните месеци.

Г-н Пейо Якимов, дългогодишен и настоящ певец при храма, разказва как през седемдесетте години на миналия век там се извършвали богослуженията до празника Цветница. Възрастният певец с умиление си спомня за един Богоявленски водосвет през миналия век, който поради многото хора, дошли за празника, извършили навън при –13 градуса. Той пази оттогава част от осветената вода, която до днес ползва и която по никакъв начин не се е променила - останала е бистра, без мирис.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Преждеосвещена литургия в храм "Св.ап. Петър и Павел"Преждеосвещена литургия в храм "Св.ап. Петър и Павел"Преждеосвещена литургия в храм "Св.ап. Петър и Павел"Г-н Пейо ЯкимовПреждеосвещена литургия в храм "Св.ап. Петър и Павел"Протойерей Кирил ДидовАрхимандрит ГригорийАрхимандрит ГригорийАрхимандрит ГригорийЦарските двери от параклиса "Св. Четиридесет мъченици"Икона на Света Троица от параклиса "Св. Четиридесет мъченици"Певците на св. Преждеосвещена литургияОтец Константин от храмовото духовенствоОтец Бисер КостадиновПреждеосвещена литургия в храм "Св.ап. Петър и Павел"Преждеосвещена литургия в храм "Св.ап. Петър и Павел"Архимандрит ГригорийПреждеосвещена литургия в храм "Св.ап. Петър и Павел"Празничната иконаЧаст от св. Престол на параклиса
« предишна новинаследваща новина »