ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Велик богоявленски водосвет в митрополитската катедрала "Св. Неделя"

05 януари 2016 15:48, Софийска митрополия
Велик богоявленски водосвет

На 5 януари, Водици, деня преди Господския празник Богоявление, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ бяха отслужени архиерейска св. Литургия и Велик водосвет, предстоявани от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха софийският протосингел ставр. ик. Ангел Ангелов, храмовото духовенство: ставроф. ик. Мина Минчев, ставроф. ик. Антон Вълчанов, ставроф. ик. Тоско Казакин, протойерей Кирил Попов и трима дякони. Молитвено участие взе Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който в края на продължителното богослужение благослови събралото се множество.

В Църквата съществуват два водосвета - велик и малък. Великият водосвет се служи само два пъти в годината - на 5 и на 6 януари, като на 5 януари се освещава вода в храмовете, а на 6 януари - Богоявление, светият кръст се хвърля в реки, извори, езера и морета и така се освещават и „външните” води.

Непосредствено след литургията в митрополитската катедрала започна Великият водосвет. Преосвещеният Браницки епископ Григорий освети кръстообразно водата в многобройните съдове, поставени в центъра на храма, и поръси множеството християни, дошли още в този ден да почетат св. Богоявление и да почерпят светена вода за здраве и благословение на дома и семейството си. Той призова над църковното изпълнение Господнята милост и пожела чрез поръсването със светената вода от Великия водосвет Божието благословение да влезе във всеки дом и да пребъдва там вовеки.

Фоторепортаж може да видите в Официалния сайт на Софийска епархия:

http://mitropolia-sofia.org/administrator/index.php?option=com_content&view=article&layout=edit&id=711

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Велик богоявленски водосветВелик богоявленски водосветВелик богоявленски водосвет
« предишна новинаследваща новина »