ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богоявление в светата Бачковска обител

06 януари 2016 14:07, Бачковска света обител
Кръщение на Иисуса Христа, работа на Захари Зограф в манастирскатацърква "Св.Николай", 1840г.

„ ...в Него е моето благоволение...”

 

Осъществен е промисълът и даден примерът за последващото наше спасително кръщение в смирението на Богочовека, приел от светата ръка Иоанова кръщение. Вече 2000 години, всеки, пожелал да влезе в числото на верните чада Христови, приема – чрез вода – тайнствено Духа, за да пребъде в „пътя и истината” с надежда за наследяване на Царството Му.

Тържественото богослужение на Богоявление бе водено от Месемврийския епископ Яков, пребиваващ в манастира, и игумена, архимандрит Симон, в съслужение с цялото манастирско братство. Службата завърши с Велик йордановски водосвет. След него, в тържествена процесия, братята водени от игумена и придружени от дошлите на празника вярващи, се отправиха към манастирския водоем, където по традиция да бъде „хвърлен” кръстът. Четиринадесет бяха смелчаците, скочили в ледените води. Тази година, за втори път, щастието се усмихна на Иван Марков, дошъл специално от Великобритания, за да се включи в надпреварата.

 

Текст и снимки: Стамен Пепелишев

 

 

Снимки

Богоявление в Бачковския манастирБогоявление в Бачковския манастирБогоявление в Бачковския манастирБогоявление в Бачковския манастирБогоявление в Бачковския манастирБогоявление в Бачковския манастирБогоявление в Бачковския манастирБогоявление в Бачковския манастирБогоявление в Бачковския манастирБогоявление в Бачковския манастирБогоявление в Бачковския манастирБогоявление в Бачковския манастирБогоявление в Бачковския манастирБогоявление в Бачковския манастир
« предишна новинаследваща новина »