ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богоявление в Русе

07 януари 2016 14:04, Русенска митрополия
Богоявление в Русе

На 6 януари, Богоявление, светата ни Църква възпоменава едно от най-важните евангелски събития – Кръщението във водите на река Йордан на Господ Иисус Христос, с което се поставило и началото на Неговата обществена проповед.

В този празничен ден на новата 2016 г., в катедралния храм „Света Троица” в гр. Русе , бе отслужена Златоустова св. Литургия от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум в съслужение със ставр. ик. Илиян Илиев – председател на църковното настоятелство, ст. ик. Георги Пеев, енорийски свещеник, и дяконите Валери Василев и Недялко Димитров. Храмът беше изпълнен с богомолен народ, а множество млади хора приеха св. Причастие. В края на богослужението митрополит Наум произнесе проповед и поздрави християните с големия празник.

В 11 ч. с лития духовници и миряни се насочиха към река Дунав, където бе отслужен Велик богоявленски водосвет.

Пред катедралата в шествието се включиха и представители на държавната и местната власт, сред които бяха областният управител на област Русе – доц. д–р Стефко Бурджиев, кметът на Русе - Пламен Стоилов, ректорът на Русенския университет – проф. д–р Христо Белоев, председател на Общинския съвет, и множество общински съветници.

След водосвета митрополит Наум поръси със светена вода бойните знамена на военните формирования от гр. Русе, които бяха строени пред трибуната.

Слово за празника произнесе областният управител доц. д-р Стефко Бурджиев, който призова всички заедно – Църквата, армията и общество като цяло, да отворят сърцата си за съвършенството и да отправят молитви за укрепване на силите, за спасение от тленните страсти, за утвърждаване на православната истина, за плодородие и всеобщо здраве.

Изпято бе многолетствие, след което всички се насочиха към понтона, където 18 желаещи очакваха да извадят кръста от ледените води на река Дунав.

Тази година кръстът бе изваден от Теодор Цветков, треньор по плуване в Спортното училище „Майор Атанас Узунов“ –Русе. Младежът получи благословението на Негово Високопреосвещенство, който го дари със сребърен кръст, а областният управител му подари икона.

Текст: дякон Валери Василев
Снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Богоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в РусеБогоявление в Русе
« предишна новинаследваща новина »