ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Велик богоявленски водосвет край езерото в столичния квартал "Дружба"

06 януари 2016 20:07, Софийска митрополия
Литийно шествие

Великият богоявленски водосвет и тази година събра стотици софиянци на западния кей на езерото в кв. "Дружба". За пореден път Столична община заедно със Софийска света митрополия организира ритуалното хвърляне на кръста в езерните води, като преди това бе отслужен празничния Велик водосвет.

Чинопоследованието бе предстоявано от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Герасим, гл. секретар на Св. Синод на БПЦ, протосингелът на Софийска митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов и свещенослужители на Софийска епархия.

На великото водоосвещение присъстваха кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, кметът на столичния район "Искър", районни кметове на София, общински съветници, общественици, културни дейци и др.

Стотици жители на София дойдоха при езерото в кв. "Дружба", за да участват в богоявленското моление и да станат съпричастни към ритуалното хвърляне на кръста във водите.

“Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение” - с тези евангелски думи, които изразяват явявянето на Света Троица на човеците, се обърна към присъстващите еп. Григорий. Той поздрави от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит всички представители на държавността, на общините, ик. Христо Пудин, предстоятел на храма “Св. Наум”, в чиято енория се намира езерото, християните и всички именници, след което с литийно шествие духовенството се отправи към езерото, където ги очакваха желаещите да скочат в ледените езерни води за кръста. Въпреки минусовите температури 57 мъже скочиха в ледените води на езерото, като най-младият от тях е на 17 г., а най-възрастният – на 72 г.

Най-бърз се оказа 18-годишният Александър Лебешковски, който пръв стигна и извади кръста от водите. Младежът е плувец и е ученик в 12 клас в Търговско-банкова гимназия. Той скача за първи път и след изваждането на кръста си пожела здраве, щастие и успешен край на годината. Александър заяви, че скачането за кръста му е мечта от 3 години, но предишната година е закъснял за записването, затова тази бил сред първите, които се записали. Епископ Григорий го благослови, а софийския кмет му връчи наградата на Столична община.

Епископ Григорий дълго време поръсваше малки и големи с богоявленската вода, които се трупаха около него, за да се поръсят в този ден с живителните капки на Божието благословение.

С литийно шествие църковното изпълнение се отправи към храм "Св. Наум Охридски", където ги очакваше ароматно ястие и чаша вино.

 

Подробен фоторепортаж може да видите на Официалния сайт на Софийска епархия:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/715-bogoyavlenski-vodosvet-beshe-otsluzhen-krai-ezeroto-v-kv-druzhba#

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Край езерото Богоявленски водосвет18-годишният Александър Лебешковски получава благословение от еп. Григорий18-годишният Александър Лебешковски
« предишна новинаследваща новина »