ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Видинският митрополит Дометиан отбеляза своя имен ден

10 януари 2016 17:00, Видинска митрополия
Видинският митрополит Дометиан отбеляза своя имен ден

На 10 януари Православната църква почита паметта на преподобни Дометиан, епископ Мелитински, който се явява небесен покровител на Видинския митрополит Дометиан.

Денят на преподобни Дометиан, епископ Мелитински – имен ден на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан бе тържествено отбелязан със Съборна света Литургия в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин.

Светата Литургия бе оглавена от Видинския митрополит Дометиан в съслужение с Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, архимандрит Антим, протосингел на Видинския митрополит, архимандрит Исаак, духовен надзорник на Видинска епархия, архимандрит Харалампий, архимандрит Йоан, иконом Нелуц Опря, представител на Румънската православна църква в София, отец Йон Ягару, от Епископия Слатина, Румънска православна църква, както и много свещенослужители, монаси и монахини от Видинска епархия и гости.

Голяма радост и чест за Видинския митрополит Дометиан бе посещението във връзка с именния му ден на Негово Високопреподобие дякон Григорий, представител на Вселенския патриарх Вартоломей. Той участва в светата Литургия и със своето дяконско сладкогласие възрадва и окрили православните християни от Видин.

Проповед върху Неделя след Богоявление, живота и делото на преподобни Дометиан, еп. Мелитински, към вярващите отправи дякон Григорий, като превод от гръцки език направи архимандрит Харалампий.

След светата Литургия поздрав към Видинския митрополит отправи Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, който поздрави Видинския митрополит Дометиан от името на всички присъстващи, като му пожела много здраве, сили, бодрост, та както досега, така и занапред да ръководи поверените му от Бога духовни чеда и да им бъде пример в живота и духовното съвършенство.

Поздрав към Видинския митрополит отправи и Негово Високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия.

На свой ред Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан изказа благодарност към всички, които са дошли в храма, за да прославят Бога, прославян чрез Своите светии, един от които е и преподобни Дометиан Мелитински, и им пожела да бъдат все така всеотдайни, да обичат Църквата, вярата и светостта, та в единомислие и братска любов да бъдат достойни чеда на Бога.

Митрополит Дометиан благодари чрез отец Григорий на Вселенския патриарх Вартоломей за това, че е благословил представител на Вселенската патриаршия да посети старопрестолния Видин и да вземе участие в честване паметта на св. Дометиан. Дякон Григорий поднесе като дар на митрополит Дометиан епитрахил и омофор, за молитвен спомен и благословение от Цариградската патриаршия.

След тържествените благопожелания митрополит Дометиан връчи благодарствени грамоти на вярващи християни от съседна Румъния, които със свои пожертвования, любов и грижа изработиха и подариха на катедралния храм на Видин саркофаг с балдахин, както и архиерейски одежди за тялото на блаженопочиналия Видински митрополит Кирил, който е прославян като светец от вярващите християни както на Видин, така и от православните вярващи от Румъния.

За да се поклонят пред светите мощи на митрополит Кирил и неговите нетленни ръце, на празничното богослужение във Видин бяха дошли повече от 100 човека - вярващи от Румъния, както и духовници и представители на румънския парламент в лицето на депутати от съседните на Видин населени места в Румъния.

След като получиха своите грамоти за направеното дарение в чест на митрополит Кирил, отец Йон Ягару, основен „двигател“ за осъществяването на идеята за благоукрасяване на честното тяло на митрополит Кирил, изказа благодарност към Видинския митрополит Дометиан за неговото благословение и възможност да направят нещо за митрополит Кирил, достоен йерарх и светител на Църквата.

Той поздрави митрополит Дометиан по повод неговия имен ден и му пожела дълги години да служи на Бога и бъде светлина за просвещение душите и сърцата на хората.

След тържественото моление, вярващите християни минаха, за да поздравят митрополит Дометиан, а също така и за да се поклонят пред светите мощи на Видинския митрополит Кирил.

За всички присъстващи в чест на митрополит Кирил бе раздадена обща празнична храна, за здраве и благословение.

Празникът по случай именния ден на митрополит Дометиан продължи с братска почерпка и тържествен обяд.

Гости на тържеството бяха г-н Огнян Ценков, кмет на Видин, г-н Венцислав Пасков, зам.-кмет на Видин, г-жа Елка Георгиева, зам.-областен управител на Видинска област, г-н Генади Велков, председател на Общински съвет Видин, както и много интелектуалци, представители на различни видински организации, общественици, граждани и вярващ народ.

 

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »