ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. Четиридесет мъченици Севастийски в село Езерово

10 март 2010 21:30, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храм "Св. Георги Победоносец" в село Езерово

На 9 март 2010 г. – паметта на св. Четиридесет мъченици Севастийски, енорийската църква „Св. вмчк Гeорги Победоносец" в село Езерово oтбеляза своята 14-годишнина от първата копка на храма.

Молитвено участие в Преждеосвещената света Литургия взеха Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил и иконом Стефан Ханджийски.

Сред официалните гости на празника бе и кметът на с. Езерово, г-н Тодор Гушев.

След светата служба бе отслужен празничен водосвет от свещ. Теодор Стойчев - председател на църковното настоятелство на храма.

Църквата е построена през 1997 г., като първоначалната идея е била да бъде посветена на светите Четиридесет мъченици. По настояване обаче на местното население, храмът приема името на свети великомъченик Георги.

Негово Високопреосвещенство сподели интересен случай, свързан с организацията за първата копка на храма. Серия от неотложни ангажименти възпрепятствали срещата на митрополита с църковното настоятелство. И когато на 09. 03. 1996 г. първата копка била извършена, се оказва, че по „странно съвпадение” това е същият ден и месец на последната неуспешна среща... но през 1995 година.

Приветствено слово на митрополит Кирил:

Текст и снимки: Борислав Стоев

 

 

Снимки

Посрещане на митрополит КирилНегово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит КирилЕвангелско четивоМирянитеКметът на село Езерово г-н Тодор ГушевПетохлебиеВодосвет за здраве
« предишна новинаследваща новина »