ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

БОГОЯВЛЕНСКИ ПРАЗНИЦИ В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯ

12 януари 2016 09:23, Неврокопска митрополия
БОГОЯВЛЕНСКИ ПРАЗНИЦИ В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯ

На 6 януари, Богоявление, в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий” в гр. Гоце Делчев бе отслужена празнична св. Литургия от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. В края на богослужението митрополит Серафим отслужи Велик богоявленски водосвет.

В 11,15 ч. с лития, предшествана от духовия военен оркестър на Сухопътните войски в България, духовници и миряни се насочиха към река Градска, където множество желаещи очакваха да извадят кръста от ледените води.

Тази година кръстът бе изваден от 21-годишния Николай Лефтеров. Негово Високопреосвещенство благослови младежа и го дари със златен кръст по традиция наследена от приснопаметния митрополит Натанаил.

След освещаването на водните извори митрополит Серафим поръси със светена вода бойните знамена на офицерите и сержантите от запаса и резерва, войсковата част от Благоевград и началниците на Гранична полиция и Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”.

На 7 януари – деня, в който почитаме светия Кръстител и Предтеча Йоан - в с. Баня, Разложка духовна околия, бе извършено обновление на храм „Св. Георги Победоносец”. Богослужението бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим в съслужение с иконом Янко Русков, архиерейски наместник на Разложка духовна околия и председател на църковното настоятелство, свещ. Георги Хаджигеоргиев и дяконите Никола Чопаков, Велизар Голев и Никола Златински.

В словото си след светата Литургия митрополит Серафим подчерта основополагащата роля на нашата свободна воля в обръщането ни към Бога и следването на Христа: „Бог иска ние с любов да отговорим на Неговата отеческа любов към нас и доброволно да пристъпим към Него, като сами направим своя избор да вярваме в Него и да следваме Неговите заповеди“. Също така изтъкна живота и подвига на св. Йоан Кръстител, възпят от църковния химнописец като „утринна звезда, която предизвестява скорошния изгрев на Слънцето“ и след св. Богородица е най-почитан сред светиите.

Високопреосвещеният архиерей честити празника, поздрави именниците и призова християните да бъдат единомислени и с едно сърце и едни уста да славят Бога. Той благодари на всички, които са се потрудили за обновяването на храм „Св. Георги” и благопожела „да обичаме Божия дом, да милеем за него и да имаме грижа за неговото благоукрасяване и опазване“.

Текст: © Неврокопска св. Митрополия
Снимки: Неврокопска св. митрополия и вестник „Хроника“

 

 

Снимки

БОГОЯВЛЕНСКИ ПРАЗНИЦИ В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОЯВЛЕНСКИ ПРАЗНИЦИ В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОЯВЛЕНСКИ ПРАЗНИЦИ В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОЯВЛЕНСКИ ПРАЗНИЦИ В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОЯВЛЕНСКИ ПРАЗНИЦИ В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОЯВЛЕНСКИ ПРАЗНИЦИ В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОЯВЛЕНСКИ ПРАЗНИЦИ В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОЯВЛЕНСКИ ПРАЗНИЦИ В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОЯВЛЕНСКИ ПРАЗНИЦИ В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОЯВЛЕНСКИ ПРАЗНИЦИ В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОЯВЛЕНСКИ ПРАЗНИЦИ В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОЯВЛЕНСКИ ПРАЗНИЦИ В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОЯВЛЕНСКИ ПРАЗНИЦИ В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОЯВЛЕНСКИ ПРАЗНИЦИ В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОЯВЛЕНСКИ ПРАЗНИЦИ В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОЯВЛЕНСКИ ПРАЗНИЦИ В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОЯВЛЕНСКИ ПРАЗНИЦИ В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОЯВЛЕНСКИ ПРАЗНИЦИ В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОЯВЛЕНСКИ ПРАЗНИЦИ В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОЯВЛЕНСКИ ПРАЗНИЦИ В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОЯВЛЕНСКИ ПРАЗНИЦИ В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОЯВЛЕНСКИ ПРАЗНИЦИ В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОЯВЛЕНСКИ ПРАЗНИЦИ В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОЯВЛЕНСКИ ПРАЗНИЦИ В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОЯВЛЕНСКИ ПРАЗНИЦИ В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯБОГОЯВЛЕНСКИ ПРАЗНИЦИ В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯ
« предишна новинаследваща новина »