ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българската православна общност в Атина отбеляза Св. Богоявление

13 януари 2016 12:00, Българска Патриаршия
Архим. Атанасий Султанов с победителя Илиян

По установена вече традиция в неделния ден след Св. Богоявление българите, живущи в гръцката столица, се събират в предоставения им храм „Св. Иван Рилски”, за да отдадат почит на кръщаващия се в река Йордан Спасител-Господ Иисус Христос.

Богослужебните последования за деня отслужи предстоятелят на храма архим. Атанасий, който в края на светата Литургия се обърна към събралите се християни, разяснявайки им смисъла на Йоановото кръщение и най-вече разкриването на предвечната тайна, а именно, че Бог е един по същност и Троичен по лица - Отец, Син и Свети Дух. След Литургията бе отслужен и Велик Богоявленски водосвет и всички присъстващи бяха поръсени за благословение. На службата присъстваха представители на дипломатическата мисия на Република България в Гърция, представители на българските сдружения в Атина и др.

След водосвета през Атина премина литийно шествие до близката река Кифису, във водите на която бе потопен светият кръст. Четирима човека се престрашиха да влязат в реката, за да извадят светинята. Между тях бе и консулът Любомир Георгиев. След оспорвана надпревара кръстът бе изваден от Илиян Бърдаков.

В празничната атмосфера всички си пожелаха новата 2016 година да бъде благословена и успешна и Божието благословение да пребъдва над всички.

Текст и снимки: Българска православна общност в Атина

 

 

Снимки

Велик водосветВелик водосветХвърлянето на кръста в атинската река КифисуХвърлянето на кръста в атинската река КифисуБългарите в очакване хвърлянето на кръста в река КифисуЦелуване на кръстаАрхим. Атанасий Султанов с победителя Илиян Бърдаков
« предишна новинаследваща новина »