ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

"Четвърта неделя на Великия пост – Преп. Йоан Лествичник" е темата на предаването „Таворска светлина” на 14 март

11 март 2010 10:33, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Таворска светлина

В предаването „Таворска светлина”, което ще се излъчи на 14 март, гост ще бъде студентът по теология от ШУ "Еп. К. Преславски" Юлиан Русев.

Темата: "Четвърта неделя на Великия пост – Преп. Йоан Лествичник"

Апостолкото четиво

Послание на свети апостол Павел до евреите; глави 7 и 8; стих 26-28 и 1-2.

"Защото такъв Първосвещеник ни и трябваше: свет, незлобив, непорочен, отделен от грешниците и станал по-висок от небесата. Който няма нужда всекидневно, както първосвещениците, да принася жертви първом за Своите грехове, та сетне за греховете на народа, защото Той извърши това веднъж завинаги, като се принесе Сам в жертва. Защото законът поставя за първосвещеници човеци, които имат немощи; а клетвеното след закона слово постави Сина, Който е навеки съвършен.

А главно в туй, що говорим, е, че имаме такъв Първосвещеник, Който седна отдясно на престола на величието в небесата, и е служител на светилището и на истинската скиния, която въздигна Господ, а не човек."

Евангелското четиво

От Марк свето евангелие; глава 9; стихове 17-31.

"Един от народа отговори и рече: Учителю, доведох при Тебе сина си, хванат от ням дух: дето и да го прехване, тръшка го, и той се запеня, и скърца със зъби, и се вцепенява. Говорих на учениците Ти да го изгонят, ала не можаха. Иисус му отговори и рече: о, роде неверен, докога ще бъда с вас? докога ще ви търпя? Доведете го при Мене! И доведоха го при Него. Щом бесният Го видя, духът го стресе; той падна на земята и се валяше запенен. И попита Иисус баща му: колко време има, откак му става това? Той отговори: от детинство; и много пъти духът го хвърляше и в огън, и във вода, за да го погуби; но, ако можеш нещо, смили се над нас и ни помогни. Иисус му рече: ако можеш да повярваш, всичко е възможно за вярващия. И веднага бащата на момчето викна и със сълзи казваше: вярвам, Господи! помогни на неверието ми. А Иисус, като видя, че се стича народ, запрети на нечистия дух и му рече: дух неми и глухи, Аз ти заповядвам: излез из него, и не влизай вече в него! И духът, като изкрещя и го стресе силно, излезе; а момчето стана като мъртво, та мнозина казваха, че то е умряло. Но Иисус, като го хвана за ръка, изправи го; и то стана. И като влезе Иисус в една къща, учениците Му Го попитаха насаме: защо не можахме ние да го изгоним? Отговори им: тоя род с нищо не може да излезе, освен с молитва и пост. Като излязоха оттам, минуваха през Галилея; и Той не искаше някой да узнае. Защото учеше учениците Си и им казваше, че Син Човечески ще бъде предаден в човешки ръце, и ще Го убият, и на третия ден след убиването ще възкръсне."

За преп. Йоан Лествичник

Шестнадесетгодишен този подвижник отишъл на Синайската планина и се подвизавал под ръководството на авва Мартирий. Накратко животът му може да се определи така: пост, молитва, сълзи на умиление, всенощни бдения.

Той е написал книга под заглавие "Лествица" (стълба) за духовно съвършенство. В 33 степени или стъпала той представя стълбата на християнските добродетели, за първа от които определя смирението, без което стълбата ще рухне. През Великия пост Църквата припомня тази стълба на християнското съвършенство, по която приканя верните с молитвите на този подвижник да се изкачват по пътя на духовното съвършенство.

Стълбата към небето

Светата Църква употребява много и различни средства, за да поддържа бодро нашето вътрешно разположение в трудовете на богоугаждането и усърдието за спасението на душата, особено в тези дни на покаяние и пост. Миналата неделя тя ни предложи да честваме и да се поклоним на светия Кръст Господен, за да ни каже: не се страхувайте от кръста на самоотвержението и саморазпъването. Сега тя предлага на нашето внимание "Лествицата" (стълбата), която възлиза до небето, дава ни и пример в лицето на нейния автор св. Йоан Лествичник. "Та нима може някой да се изкачи по тази стълба?" - ще си помислят мнозина. За човека е невъзможно, но не и за Бога, защото за Бога всичко е възможно. Можем да поемем по пътя на духовния живот, уповавайки се на тези слова и на Бога, а не само на своите сили. От нас Господ изисква само да направим възможното, според мярата на нашите човешки сили, според мярата на човешкото ни разбиране, останалото ще получим от Божията благодат, от Божията помощ.

Стъпало 1. За отричането от светския живот;

Стъпало 2. За безпристрастието, т. е. отстраняване на грижите и скръбта за света;

Стъпало 10. За злословието и клеветата;

Стъпало 15. За нетленната чистота и целомъдрието, което тленните придобиват с труд и пот;

Стъпало 30. За съюза на трите добродетели: вярата, надеждата и любовта.

Текст: свещеник Васил Василев

 

 

Снимки

Лествицата, икона от ХVІ в.Преп. Йоан Лествичник
« предишна новинаследваща новина »