ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Упокои се в Господа големият румънски догматист отец-проф. акад. Думитру Попеску

11 март 2010 14:08,
Отец професор академик Думитру Попеску

На 10 март на 81-годишна възраст се упокои в Господа отец-професор академик Думитру Попеску, информира всекидневникът на Румънската патриаршия „Вестник Светлина”. Днес, 11 март, тялото на отец-професора ще бъде изложено за поклонение в параклиса „Св. Екатерина” на Богословския факултет „Патриарх Юстиниан” в Букурещ. Отец Думитру почина в болницата „Св. Йоан” в румънската столица.

Деканът на Православния богословски факултет към Букурещкия университет, отец- професор доктор Щефан Букиу (който също е професор по догматика), каза за новопреставления: „Отец академик Думитру Попеску в продължение на няколко десетилетия беше професор и декан на Православния богословски факултет „Патриарх Юстиниан” в Букурещ. Той беше голяма личност за румънското богословие и представляваше Румънската църква и богословието й в диалога с останалите църкви и християнски вероизповедания.

В нашия факултет е подготвил множество поколения богослови, беше научен ръководител на много докторски дисертации и ни е завещал богословски трудове с изключителна ценност, както в областта на догматическото богословие, така и в областта на апологетиката. Отецът беше също така и добър тълкувател, и коментатор на творчеството на отец Думитру Стънилоае и продължи неговите опити за задълбочаване в догматическото богословие, като го коментираше и представяше в страната и чужбина. Той откриваше нови пътища за диалога между богословието и културата, което беше оценено подобаващо от Румънската академия на науките, която го удостои с членство.

Посредством неговото творчество румънското догматическо богословие стана по-богато и отворено, факт признат и от другите Православни сестри църкви. Наследството, което ни завеща ще бъде продължено от неговите ученици, настоящи преподаватели по догматическо богословие в нашите факултети и духовни семинарии. Това е голяма загуба за нашия факултет и за румънското университетско богословско образование”.

Отец-професор Думитру Попеску е автор на 11 книги и 120 студии, публикувани в Румъния и извън нея. Измежду книгите му споменаваме: „Богословие и култура”, „Православие и съвременност”, „Христос, Църква, общество”, „Мисията на Църквата в секуларизирания свят”, „Иисус Христос Вседържител”.

Бог да упокои душата на починалия отец Думитру в селенията на праведните!

 

 

« предишна новинаследваща новина »