ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Биографична справка за отец-професор Думитру Попеску

11 март 2010 14:05,
Заупокойна служба за новопреставилия се отец Думитру Попеску

Отец-професор Думитру Попеску е роден на 29 юни 1929 г. в с. Кълугърени, област Гюргево. Син е на свещеник Георге и презвитера Мария и от малък е привлечен от Църквата. По-късно последва примера на баща си и от 1940 до 1948 г. учи в Букурещката духовна семинария „Митрополит Нифон”. В периода 1959-1962 г. завършва Университетския богословски институт в Букурещ, а през 1972 г. защитава докторската си дисертация на тема: „Римокатолическата еклесиология според документите на Втория Ватикански събор и нейният отзвук в съвременното богословие”.

Първоначално, като ректор на Университетския богословски институт в Букурещ (1972-1980; 1988-1992) и декан (1992-1996), той прави задълбочено сравняване на православното и католическото богословие. 1980 г. бележи за бъдещия академик начало на дейността му като директор в рамките на Конференцията на Европейските Църкви (КЕЦ), със седалище в Женева. През цялото това време отец Думитру Попеску е писал непрекъснато. Освен преподавателската му дейност в Православния богословски факултет „Патриарх Юстиниан” в Букурещ, от началото на 1998 г. той е водил лекции по православно догматическо богословие в Икуменическия и патристичен институт в Бари, Италия, в рамките на Университета „Сан Томазо” в Рим.

Развива богата икуменическа дейност, бидейки член на Комисията „Вяра и конституция” на Световния съвет на църквите, член на румънската делегация, участвала в подготовката на Светия и Велик събор на православната Църква, член на Всеправославната комисия за диалог с Римокатолическата църква, член на румънската комисия за диалог с Лутеранската църква в Германия. Участвал е в многобройни съвещания и колоквии с богословски и социален характер.

Източник: Официален сайт на Румънската патриаршия www.patriarhia.ro
Снимки: Ziarul Lumina

 

 

Снимки

Заупокойна служба за новопреставилия се отец Думитру Попеску
« предишна новинаследваща новина »