ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Видин отбеляза паметта на свети Ромил Видински

16 януари 2016 13:40, Видинска митрополия
Видин отбеляза паметта на свети Ромил Видински

На 16 януари Православната църква почита паметта на св. Ромил Видински, който е един от небесните покровители на старопрестолния град Видин и неговите благочестиви жители.

По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан на 16 януари в старинния храм „Св. Петка“ бе отслужена тържествена света Литургия в памет на видинския светец.

Светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. В съслужение с него бяха архимандрит Исаак, духовен надзорник на Видинска епархия, архимандрит Самуил и йеромонах Максим.

Молитвените песнопения изпълниха архимандрит Евтимий и вярващи християни от енорията.

Проповед за празника произнесе епископ Поликарп. Той припомни на вярващите християни живота и делото на св. Ромил, както и това, че имаме добри примери, които да следваме по пътя към Бога, за духовно израстване, напредък и усъвършенстване.

По време на литургията бе осветено и благословено празнично коливо, което бе раздадено на присъстващите християни.

След тържествената света Литургия в старинния храм „Св. Петка“, бе отслужен и празничен водосвет в Православния духовен център „Св. Ромил Видински“ във Видин.

Водосветът бе отслужен от епископ Поликарп, който поздрави присъстващите с празника на св. Ромил, покровител на центъра.

 

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »