ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Многобройно духовенство се събра в българския храм в Берлин

17 януари 2016 15:08, Митрополия на Западна и Средна Европа
Празнична вечерня в българския храм в Берлин

Многобройно духовенство се събра вечерта на 16 януари 2015 г. в Берлин, в българския храм посветен на покръстителя на българския народ св. цар Борис–Михаил. Поводът – именният и рожденият ден на епархийския митрополит на Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ-БП - Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний.

За да вземат участие в двойния празник, както и в откриването на новоизградения Епархийски център при храма, от България пристигнаха Великотърновският митрополит Григорий, Пловдивският митрополит Николай, игуменът на Троянския манастир Велички епископ Сионий – духовен старец на митрополит Антоний, архим. Дионисий – председател на църковното настоятелство на ПКСХП „Св. Александър Невски”, архим. Висарион - архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, ик. Александър Величков - член на ВЦС при БПЦ-БП. В празничната вечерня, отслужена в катедралния храм „Св. цар Борис” и оглавена от Пловдивския митрополит Николай, взеха участие и свещенослужители, дошли от всички краища на обширната Западно- и Средноевропейска епархия.

Молитвено участие в богослужението взеха и г-н Емил Велинов - директор на Дирекция "Вероизповедания" при МС, г-н Емил Чолаков - юридически съветник на Св. Синод и член на ВЦС, г-жа Александра Карамихалева - нач.-отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод на БПЦ, епархиоти и гости на тържествата.

„Тържества на вярата, тържества на Православието” – нарече митрополит Николай празника, събрал многобройното православно духовенство и православни християни в сърцето на Западна Европа. В своето слово той подчерта, че подобно на древния египетски подвижник св. Антоний Велики, чиято памет честваме на 17 януари, Бог мъдро и промислително е поставил и митрополит Антоний от млада възраст на пътя на вярата и той безрезервно е посветил своя живот и таланти в служение на Бога. Като припомни времето, когато бъдещият Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний е бил негов протосингел, впоследствие и викарен епископ, митрополит Николай каза, че познавайки добродетелите и усърдието му, Пловдивската епархийска църква искрено обича митрополит Антоний и се моли за него.

„Нищо не може да ми достави толкова духовна радост, както общата молитва на митрополити, епископи, свещенство и миряни, пропътували толкова километри в тежките зимни условия, за да бъдем заедно под купола на катедралния храм в Берлин - престолния град на епархията” – каза в отговор митрополит Антоний.

Правейки равносметка на своето митрополитско служение, той изтъкна, че удовлетворение му носи и обновлението на храма, предоставен на българската общност от Евангелската общност в Берлин, но приведен във вид съобразен с православните традиции, който да им напомня за майка България. Той благодари на българското правителство и дирекция „Вероизповедания” при МС, че водени от разбирането за важната мисия на БПЦ зад граница, са подкрепили усилията им да превърнат една запустяла гробищна църква в благолепен православен храм.

На 17 януари празненствата продължават с празнична св. Литургия и освещаване на Епархийския център в криптата на храма.

Текст и снимки: Александра Карамихалева

 

 

Снимки

Празнична вечерня в българския храм в БерлинПразнична вечерня в българския храм в БерлинПразнична вечерня в българския храм в БерлинМитр. Григорий Великотърновски и еп. Сионий ВеличкиЗападно- и Средноевропейски митр. Антоний
« предишна новинаследваща новина »