ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Бе осветен Епархийски социален център при катедралния храм „Св. цар Борис Покръстител” в Берлин

17 януари 2016 19:00, Отдел "Връзки с обществеността"
Епархийски социален център при катедралния храм „Св. цар Борис  Покръстител” в Берлин

Епархийски социален център бе тържествено осветен днес, 17 януари, при катедралния храм „Св. цар Борис Покръстител” в Берлин – престолния град на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, който в този ден празнува и своя имен и рожден ден.

Чинопоследованието отслужи митрополит Антоний при участието на Великотърновския митрополит Григорий, Пловдивския митрополит Николай, Величкия епископ Сионий, многобройно свещенство както от обширните предели на богоспасаемата Западно- и Средноевропейска епархия, така и от България, дошли специално за празника. Там бе и представителят на МС г-н Емил Велинов - директор на Дирекция "Вероизповедания".

В продължение на малко повече от една година криптата на храма бе основно ремонтирана и занапред там ще функционират: кризисен социален център, който ще приютява за максимум 4 дена наши сънародници в затруднено положение, неделно училище за децата при църковната ни община в Берлин, библиотека, която очаква дарения от книги за нуждите на българската общност там.

Така българският православен храм ще стане още по-притегателен център за нашите сънародници зад граница, които освен да участват в богослужение и да получат духовна подкрепа и грижа, ще могат там да научат повече за православната вяра и традиции, да участват в различни културни и социални мероприятия, да получават конкретна и непосредствена помощ, когато са в затруднение и не на последно място - да общуват помежду си.

По думите на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний „новата придобивка отваря нова страница в живота на епархията. Центърът ще подпомага архиерея и свещенството в пълнота да оказват своята пастирска грижа и християнско милосърдие към българите зад граница”. Митрополит Антоний благодари на българското правителство начело с премиера Бойко Борисов за проявеното разбиране към нуждите и намеренията на епархийското ръководство и за финансовата помощ както за обновлението на храма, така и за изграждането на Епархийския социален център, за който бяха отпуснати 300 000 лева.

Текст и снимки: Александра Карамихалева

 

 

Снимки

Епархийски социален център при катедралния храм „Св. цар Борис Покръстител” в БерлинЕпархийски социален център при катедралния храм „Св. цар Борис Покръстител” в БерлинЕпархийски социален център при катедралния храм „Св. цар Борис Покръстител” в БерлинЕпархийски социален център при катедралния храм „Св. цар Борис Покръстител” в БерлинЕпархийски социален център при катедралния храм „Св. цар Борис Покръстител” в БерлинЕпархийски социален център при катедралния храм „Св. цар Борис Покръстител” в БерлинЕпархийски социален център при катедралния храм „Св. цар Борис Покръстител” в Берлин
« предишна новинаследваща новина »