ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПАТРИАРШЕСКА ДЕЛЕГАЦИЯ НА БПЦ-БП заминава за Синаксиса в Шамбези, Швейцария

19 януари 2016 10:26, Българска Патриаршия

На свикания от Вселенската Патриаршия Синаксис /среща/ на предстоятелите на Поместните православни църкви, който ще се проведе в Шамбези, Женева, от 21 до 28 януари 2016 г., БПЦ-Българска Патриаршия ще бъде представлявана от делегация в състав:

1. Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит,

2. Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан,

3. Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим,

4. Негово Високопреподобие архимандрит Герасим - гл. секретар на Св. Синод на БПЦ-БП,

5. Г-н Теодор Атанасов - началник на кабинета на Българския патриарх,

6. Г-н Димитър Арнаудов - сътрудник и преводач.

Синаксисът се организира по покана на Светейшия Вселенски патриарх Вартоломей и ще се проведе под неговото председателство в Православния център на Вселенската Патриаршия в Шамбези.

Българската патриаршеска делегация ще участва след като бяха изпълнени изискванията на Св. Синод на БПЦ-БП, поставени, за да прати той своите представители на срещата в Швейцария. (Виж подробности за условията на БПЦ в: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=193139 )

Според комюникето на Вселенската Патриаршия от 18 януари 2016 г. "Синаксисът ще разгледа въпроси, свързани с подготовката на Светия и Велик Събор, за който бе решено да се свика през тази година. В рамките на срещата ще бъде отслужена всеправославна св. божествена Литургия в свещения ставропигиален храм "Св. Павел". Тя ще бъде възглавена от Вселенския патриарх Вартоломей с участието на предстоятелите на Поместните православни църкви.

~~~~~~~~~~~~~~~~~

На самата среща от страна на Вселенската Патриаршия наред с Вселенския патриарх Вартоломей ще участват и архиепископът на Америка Димитрий и Телмисоският архиепископ Йов. Съветници на патриарх Вартоломей ще бъдат Пергамският митрополит Йоан и митрополитът за Франция Емануил.

Лично участие в Синаксиса в Шамбези са заявили всички предстоятели на Поместните православни църкви с изключение на Антиохийския патриарх Йоан и Варшавския митрополит Сава, двамата - по здравословни причини, и Атинския и на цяла Гърция архиепископ Йероним - по лични причини (според комюникето на Вселенската Патриаршия). Тези трима предстоятели ще бъдат представени от свои упълномощени представители.

 

 

« предишна новинаследваща новина »