ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична св. Литургия в деня на св. Антоний Велики в катедралния ни храм в Берлин

19 януари 2016 18:42, Отдел "Връзки с обществеността"
Празнична св. Литургия в деня на св. Антоний Велики в катедралния храм в Берлин

Със съборна света Литургия в българския катедрален храм в Берлин отбеляза епархийската църква на Западно- и Средноевропейска епархия деня на египетския подвижник свети преподобни Антоний Велики - 17 януари - в който нейният предстоятел митрополит Антоний чества своя имен и рожден ден. Заедно в молитва към Бога и св. Антоний под купола на основно обновения български храм в германската столица застанаха пристигналите специално за случая от България архиереи, свещенство и миряни, и свещенослужители и епархиоти от обширната и бързо увеличаваща се по численост Западно- и Средноевропейска епархия на БПЦ.

В празничното богослужение в съслужение с митрополит Антоний бяха Великотърновският митрополит Григорий, Пловдивският митрополит Николай, Велички еп. Сионий, архим. Дионисий и архим. Висарион, ставр. ик. Александър Величков, дякон Любомир Георгиев от Варненска и Великопреславска епархия, както и свещенослужителите от пределите на епархията, събрали се в престолния за митрополита град Берлин, за да участват в провелата се предния ден свещеническа конференция и да отправят заедно съборна молитва към Бога за своя архиерей и благоденствието на управляваната от него Западно- и Средноевропейска епархия на Българската православна църква.

„Няма по-голяма радост от съпричастността към радостта в този празничен ден, която ми засвидетелстваха моите събратя архиереи на БПЦ, свещенството и миряните, като дойдоха от близо и далеч, за да застанем съборно в молитва пред Светия престол” – каза в края на светата Литургия митрополит Антоний.

Официални приветствия към празнуващия митрополит Антоний отправиха: Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, като приветствието бе огласено от Негово Високопреподобие архим. Дионисий, председател на църковното настоятелство на патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски”, както и Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит от името на събратята архиереи от Светия Синод на БПЦ. От името на епархийския съвет, клира и миряните на епархията своя архиерей приветства ик. Недялко Калинов, свещенослужител в Българската църковна община в Мюнхен и член на епархийския съвет. От името на премиера Бойко Борисов и МС – директорът на Дирекция „Вероизповедания” Емил Велинов. Приветствие от Н.В. цар Симеон към митрополит Антоний прочете доц. д-р Ивайло Шалафов, директор на Фонд за опазване на историческото наследство “Цар Борис и царица Йоанна”. Поздрави към Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний отправиха лично и редица духовници и миряни, както в края на богослужението, така и в последвалия по-късно същия ден прием.

Празничното богослужение бе украсено и от великолепните песнопения, изпълнени от сборна група певци под ръководството на г-н Андрей Касабов и сформирания неотдавна смесен хор при катедралния храм „Св. цар Борис” в Берлин под ръководството на г-жа Румяна Христова.

 

 

Снимки

Празнична св. Литургия в деня на св. Антоний Велики в катедралния храм в БерлинПразнична св. Литургия в деня на св. Антоний Велики в катедралния храм в БерлинПразнична св. Литургия в деня на св. Антоний Велики в катедралния храм в БерлинПразнична св. Литургия в деня на св. Антоний Велики в катедралния храм в БерлинПразнична св. Литургия в деня на св. Антоний Велики в катедралния храм в БерлинПразнична св. Литургия в деня на св. Антоний Велики в катедралния храм в БерлинПразнична св. Литургия в деня на св. Антоний Велики в катедралния храм в БерлинПразнична св. Литургия в деня на св. Антоний Велики в катедралния храм в БерлинПразнична св. Литургия в деня на св. Антоний Велики в катедралния храм в БерлинПразнична св. Литургия в деня на св. Антоний Велики в катедралния храм в БерлинПразнична св. Литургия в деня на св. Антоний Велики в катедралния храм в БерлинПразнична св. Литургия в деня на св. Антоний Велики в катедралния храм в БерлинПразнична св. Литургия в деня на св. Антоний Велики в катедралния храм в БерлинПразнична св. Литургия в деня на св. Антоний Велики в катедралния храм в БерлинПразнична св. Литургия в деня на св. Антоний Велики в катедралния храм в Берлин
« предишна новинаследваща новина »