ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Горнолозенската църква "Св. Атанасий Велики" тържествено отбеляза своя храмов празник

19 януари 2016 18:00, Софийска митрополия
Горнолозенската църква "Св. Атанасий Велики"

С архиерейска св. Литургия бе отбелязан храмовият празник на църквата „Св. Атанасий” в с. Горни Лозен. Този храм, носещ името на великия отец на Църквата св. Атанасий Александрийски, е построен след тригодишните усилия на предстоятеля иконом Цанко Тотев и църковното настоятелство и вече осем години чества своя храмов празник. Тази година радостта е още по- голяма, тъй като храмовата стенопис е окончателно е завършена, което нарежда лозенската църква сред най- красивите и благолепни храмове в Софийска епархия.

С благословението на Българския патриарх Неофит празничната св. Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него бяха софийският протосингел ставр. ик. Ангел Ангелов, ик. Цанко Тотев - предстоятел на храма, протойерей Иван Плещов - председател на храм "Св. Николай" в гр. Елин Пелин, дяконите Васил Танев и Антоний Ковачев.

На празничното богослужение присъстваха кметът на с. Лозен г-н Светослав Митрев, дарители, иконописците и множество енориаши. С празнично слово в края на литургията се обърна ставр. ик. Ангел Ангелов.

„Спасител на Православието е наречен от светите отци – каза отец протосингелът, - неуморен в своите трудове за отстояване на истината, той е написал много книги, като има и изключителен принос за запазване на каноничните книги от Свещ. Писание... Той твърдо отстоявал чистотата на християнската вяра и не се побоял смело да изобличава лъжеучителите, които чрез подкупи и дворцови сплетни успели пет пъти да го отстранят от патриаршеския престол, но Бог отново го възкачвал на Александрийската катедра" – каза духовникът. "Св. Атанасий Велики е защитник на вярата по времето на първия Вселенски събор в Никея през 325, когато твърдо отстоявал, че Христос е истинския Бог, а не някаква твар, че е равен на Отца Си , а не по-низш от Него… 47 години той проповядваше за истинното учение за Христос като 15 от тези години бяха в изгнание...св. Атанасий е свързан с нашата столица и този храм благовести за това. През 343г. се състои на територията на днешна София Сердикийския събор, по време на който се извършва истинската реабилитация на светия отец… Много се е потрудил за нас за да се предпазим от еретически учения. Най известните му трудове е свързани с борбата му против арианството, с изяснение на въпроса за въплащението на Сина Божий, писмата му към Поместните църкви, в които са обясненията му за това кога трябва да се празнува Възкресението Христово- каза още протосингелът и пожела: “Да стоим във вярата ни, която добре обясни св. Атанасий Велики. Да се пазим от лъжеученията, които дълго време в Църквата бяха преодолявани. Да го имаме за светъл пример в живота си като призоваваме за застъпник и учител.“

Епископ Григорий поздрави от името на Негово Светейшество ик. Цанко Тотев, църковното настоятелство и всички, които се грижат за този велелепен дом Божий, и им преподаде отеческия му благослов.

Подробен фоторепортаж може да видите в Официалния сайт на Софийска епархия на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/725-gornolozenskata-tzarkva-sv-atanasii-veliki-tarzhestveno-otbelyaza-svoya-hramov-praznik

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Горнолозенската църква "Св. Атанасий Велики"Ик. Цанко ТотевСтавр. ик. Ангел АнгеловПаметна снимка
« предишна новинаследваща новина »