ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Днес честваме св. патриарх Евтимий Търновски

20 януари 2016 16:40, Софийска митрополия
Лития

На 20 януари Православната църква чества паметта на преп. Евтимий Велики и св. Евтимий, патриарх Търновски. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в столичния храм „Св. Седмочисленици” бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него взеха участие храмовото духовенство, множество софийски предстоятели и свещенослужители и трима дякони. Специално за празника в храма на българската святост бяха дошли софийските семинаристи, които през настоящата година завършват своето обучение в Софийската духовна семинария. Заедно с тях бе ректорът на духовната школа г-н Димитър Костадинов.

След като бе раздадена анафората, по утвърдена вече традиция духовниците и богомолният народ тръгнаха в литийно шествие към паметника на св. патриарх Евтимий. Празничен камбанен звън съпровождаше литията и оповестяваше на софиянци за честването паметта на този велик български архипастир. Пред паметника бе извършен молебен и положени цветя от софийското църковно изпълнение.

Еп. Григорий се обърна към миряните, които в този снежен, зимен делничен ден с признателност и патриотично чувство отдадоха почит на светеца:

“През целия си живот светият Патриарх беше в служба на Бога и на своя народ като архипастир. Той е този, който не изостави своите пасоми, а остана с тях, изправи се пред завоевателя, помоли го за милост, а после го изобличи за неговите беззакония. Той е този, който имаше дръзновение и такава любов към ближния, за да се жертва за своя народ. И сега в небесното царство той ги проявява и към нас, потомците на неговите пасоми. Да го почетем със славословие, да го почетем с песнопение и молитва, да изпросим неговата благодатна помощ и застъпничество пред Бога и да ни води по пътя, който води към царството Божие”.

------------------

Паметникът на св. Евтимий в центъра на столицата е изработен от скулптора проф. Марко Марков и е поставен през 1939 година. През 90-те години в София е сформирано Православното християнско младежко движение “Св. Патриарх Евтимий Търновски”, в което участват главно студенти богослови. По тяхна инициатива се въвежда традицията на 20 януари, след св. Литургия, от храм “Св. Седмочисленици” да тръгва литийно шествие до паметника на светителя.

Подробен фоторепортаж:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/729-arhiereiska-liturgiya-i-litiya-v-chest-na-sv-evtimii-tarnovski

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »