ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Духовно тържество във Видинска света митрополия

21 януари 2016 15:29, Видинска митрополия
Духовно тържество във Видинска света митрополия

На 21 януари - деня, когато Православната църква отбелязва паметта на св. Максим Изповедник и св. мъченик Неофит - в параклиса, посветен на светите братя Кирил и Методий, в сградата на Видинска света митрополия, бе отслужена света Литургия.

Светата Литургия отслужи Негово Всепреподобие йеромонах Максим, който отбелязва и своя имен ден, като молитвено участие в Евхаристията взеха Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, Негово Високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинска епархия, както и духовници, сътрудници в митрополията и благочестиви християни.

Молитвените песнопения бяха изпълнени от архимандрит Антим, присъстващите духовници и вярващи люде.

По време на светата Литургия високопреосвещеният Видински митрополит Дометиан отслужи Благодарствен молебен за здраве, благоденствие и дълголетие на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, който днес също отбелязва своя имен ден.

След светата Литургия и Благодарствения молебен митрополит Дометиан поздрави всички присъстващи с празника, отправи своя поздрав и благословение към йеромонах Максим за достоен и изпълнен със смисъл духовен живот, както и сподели мисли и разсъждения в чест на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Митрополит Дометиан припомни и паметта на блаженопочиналия Български патриарх Максим и като изтъкна неговите добродетели и свят живот, се помоли Бог да го упокои в селенията на праведните и да му дарува Небесното Царство.

След молитвеното тържество, състояло се в изградения параклис в сградата на Видинска света митрополия по идея и усмотрение на Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, в битността му на викарен епископ на митрополит Дометиан, на всички присъстващи бе предоставена празнична почерпка, а също така и обяд.

 

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст и снимки: Видинска света митрополия

 

 

« предишна новинаследваща новина »