ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Днес празнуваме св. мъченик Неофит - светеца покровител на Българския патриарх Неофит

21 януари 2016 16:11, Софийска митрополия
Днес празнуваме св. мъченик Неофит - светеца покровител на Българския патриарх Неофит

На 21 януари с радост отбелязваме паметта на св. мъченик Неофит, небесен покровител на предстоятеля на Българската църква - Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Почитаме и паметта на св. Максим Изповедник, закрилник на блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх Максим.

В чест на празника на първойерарха на БПЦ в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ бе отслужена архиерейска св. Литургия. Тя бе възглавена от Негово Високопреосвещенство митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф и бе в съслужение с Браницкия еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, и Маркианополския еп. Константин. Заедно с тях съслужиха архимандрит Алексий - ефимерий на Драгалевския манастир, архимандрит Теофан, ставроф. ик. Ангел Ангелов - протосингел на Софийска св. митрополия, ставр. ик. Пламен Димитров - член на Софийския епархийски съвет, храмовото духовенство во главе с предстоятеля ставр. ик. Мина Минчев, множество свещеници и петима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Молитвено съучастваха в светата богослужба многоброен народ, сред които свещенослужители на столични храмове, архиерейски наместници на духовните околии в Софийска епархия, деканът на Богословския факултет към СУ - доц. д-р А. Омарчевски, епархийски съветници, служители на Светия Синод и Софийската св. митрополия.

По време на свещеническото причащение с пламенно, вдъхновено и емоционално слово към присъстващите се обърна митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който след като припомни чудното житие на светия младеж Неофит, пастирски настави християните непрестанно да се молим с Иисусовата молитва.

След отпуста на Литургията в центъра на храма, духовенството отслужи благодарствен молебен. Събрани край иконата на св. мъченик Неофит, църковното изпълнение отправи молитви към Всеподателя Бога за здраве и духовно преуспяване на Българския патриарх Неофит и Българската православна църква. Чрез молебена те благодариха на Бога за всичките Му благодеяния, попросиха Божието благословение да пребъдва и занапред над светата ни Църква и се помолиха за здравето на светейшия Български патриарх и народа ни.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит не присъства на празничните богослужби, тъй като замина за Шамбези, Женева, за да участва в свикания от Вселенската Патриаршия Синаксис (среща) на предстоятелите на Поместните православни църкви, който ще се проведе от 21 до 28 януари 2016 г.

Дълго време свещениците раздаваха нафора, а иподяконите поднасяха на богомолния народ икони с образа на свети мъченик Неофит за благословение.

Подробен фоторепортаж може да видите в Официалния сайт на Софийска епархия на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/730-dnes-praznuvame-sv-machenik-neofit-svetetza-pokrovitel-na-balgarskiya-patriarh-neofit

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »