ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българи и гърци антифонно възпяха св. Богородица в столичния храм "Св. Седмочисленици"

13 март 2010 16:54, Софийска митрополия
Българи и гърци антифонно възпяха св. Богородица в столичния храм "Св. Седмочисленици"

Тържество на православното единство – два хора, възрастни и деца, пеещи на два езика, но с едно сърце и едни уста, вдъхновени от едната православна вяра, така бе отслужена четвъртата част от Богородичния акатист в столичния храм „Св. Седмочисленици”.

Съгласно програмата за съборните богослужения по време на Великия пост, тя бе прочетена от Тивериополския епископ Тихон, предстоятел на патриаршеския храм-паметник „Св. Александър Невски”. В последованието молитвено участие взеха Негово Високопреподобие архимандрит Григорий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Теофан, столични духовници и голямо множество богомолци от цяла София.

Както през всички съборни богослужения по време на Великия пост, на десния клир вдъхновено и певчески изкусно Свещеническият хор, ръководен от протойерей Кирил Попов, изпълняваше умилителните и славещи Божията Майка молебни и акатистни песнопения. В певческата прослава тази вечер, застанали на лявата певница, се включиха и възпитаници на Музикалното училище на гр. Катерини, Гърция, с техния преподавател по източно-църковно пение г-н Лазар Цорбадзидис. Те отпяваха антифонно стиховете на молебния канон и Акатиста.

В Музикалното училище в гр. Катерини учениците (от 12 до 18 г.) в продължение на 6 години се обучават на класическа, народна и църковна музика. Възпитаниците задължително придобиват умения за три инструмента: пиано, тамбура и инструмент по желание. „Децата имат голямо желание да изучават църковното пение и да пеят в църква” - споделя техният преподавател по църковно пение.

Те се обучават четири часа седмично на църковна музика и още три часа изучават солфеж и елементарна теория на музиката. В групата са включени деца от всички класове, като по този начин по-малките непосредствено да се учат от по-големите.

Г-н Лазар Цорбадзидис е възпитаник на „Атониадата” - семинарията на Света Гора, Атон, където ходи от 12-годишен, завършва и Музикалната академия в Пловдив, след което се отдава на преподавателска дейност. Понастоящем обучава ученици от различни възрасти и участва в професионален църковен хор, който се изявява, не само на концертния подиум, но участва и в православното богослужение.

В края на вечерното последование архимандрит Григорий поздрави богомолците от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, благодари първо на Божията Майка, която винаги чува нашите моления и е събрала за молитва такова голямо множество богомолци, благодари на гостите от музикалното училище за участието им, с което те препотвърждават, че Православието е единство в духа на вярата.

„Може да има държавни граници, може да има разлика в езиците, но вярата в Христос и Неговата Майка е една. И ние с едни уста и едно сърце ги възпяваме... и всички сме братя и сестри в Христа и чеда Божии” - каза протосингелът.

Групата от Катерини е в България по покана на Националното музикално училище „Любомир Пипков” - София, където също са поднесли музикално поздравление. Програмата им предвижда да посетят и Музикалната академия в гр. Пловдив, където ще се запознаят с други свои връстници и ще изнесат концерт.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Храм "Св. Седмочисленици"Икона на св. БогородицаБългари и гърци антифонно възпяха св. Богородица в столичния храм "Св. Седмочисленици"  Диригентът на Софийския свещенически хор о. Кирил ПоповДиригентът о. Кирил Попов и семинаристиСвещеническият хор и семинаристиГръцкият младежки хор с диригент г-н Лазар ЦорбадзидисГ-н Лазар Цорбадзидис, диригент на гръцкия младежки хорНегово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон чете третата статия на акатистаНегово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон чете третата статия на акатиста Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон чете третата статия на акатиста Негово Преосвещенство Тивериополски епископ ТихонКадилницата...Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон чете третата статия на акатиста  Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон чете третата статия на акатиста  Дякон ПетърНегово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон проповядваОтец Кирил ДидовОтец Кирил ПоповМолитва към Пресвета БогородицаГръцки младеж съхранява за бъдни дни момент от съборната молитва в храмаЗапалването на свещта пред иконата на св. БогородицаОтец Иван МиховНегово Високопреподобие архимандрит Григорий благодари на еп.Тихон и на вярващитеСнимка за спомен с гръцките гостиПриятелски разговор с гръцкия диригент г-н Лазар ЦорбадзидисПетохлебиеПоклонение на иконата на Пресвета Богородица
« предишна новинаследваща новина »