ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Свещеническо ръкоположение в Неврокопска епархия

23 януари 2016 22:47, Неврокопска митрополия
Свещеническо ръкоположение в Неврокопска епархия

На 17 януари Православната църква чества паметта на преподобния и богоносен наш отец Антоний Велики. Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи св. Литургия в катедралния храм на Благоевград „Св. Въведение Богородично“. По традиция на този ден Неврокопският митрополит служи в гр. Мелник в старинния храм, посветен на св. Антоний Велики, но тази година празникът съвпадна с планираното пряко предаване на неделната служба по БНТ-2, което през последните 3 години се излъчва веднъж месечно от регионалния телевизионнен център в гр. Благоевград.

Заедно с митрополит Серафим съслужиха предстоятелят на храма ик. Андон Шавулев, храмовото духовенство, прот. Георги Танчев – архиерейски наместник на Санданска духовна околия, свещ. Павел Милушев и дяконите Велизар Голев и Никола Златински. Множество миряни от Благоевград дойдоха, за да вземат молитвено участие в празничното богослужение.

По време на св. Литургия Негово Високопреосвещенство ръкоположи за свещеник дякон Никола Чопаков, родом от с. Ключ, община Петрич. Той е завършил двегодишния паралелен курс на обучение в Софийската духовна семинария и повече от една година служи усърдно като дякон в Неврокопска епархия.

Песнопенията по време на утренята и св. Литургия бяха изпълнени от митрополитския хор „Йеромонах Неофит Рилски” под ръководството на проф. Йоанис Папахронис.

Преди ръкоположението митрополит Серафим се обърна към дякон Никола Чопаков с кратко слово, в което изясни същността и отговорността на свещеническото служение. Архиереят отправи напътствия към бъдещия свещеник за чист, непорочен и добродетелен живот, за честно и предано служение за слава Божия, а не за лична изгода и интерес; за търпение и твърдо упование в Бога, за понасяне на всички трудности, изпитания и огорчения и не на последно място за послушание към Църквата и духовното началство.

Новоръкоположеният свещеник Никола раздаде нафора на богомолците и им даде първото си пастирско благословение.

© Неврокопска св. митрополия

 

 

Снимки

Свещеническо ръкоположение в Неврокопска епархияСвещеническо ръкоположение в Неврокопска епархияСвещеническо ръкоположение в Неврокопска епархияНегово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит СерафимСвещеническо ръкоположение в Неврокопска епархияСвещеническо ръкоположение в Неврокопска епархияСвещеническо ръкоположение в Неврокопска епархияСвещеническо ръкоположение в Неврокопска епархияСвещеническо ръкоположение в Неврокопска епархияСвещеническо ръкоположение в Неврокопска епархияСвещеническо ръкоположение в Неврокопска епархияСвещеническо ръкоположение в Неврокопска епархияСвещеническо ръкоположение в Неврокопска епархияСвещеническо ръкоположение в Неврокопска епархияСвещеническо ръкоположение в Неврокопска епархияСвещеническо ръкоположение в Неврокопска епархияСвещеническо ръкоположение в Неврокопска епархияСвещеническо ръкоположение в Неврокопска епархияСвещеническо ръкоположение в Неврокопска епархияСвещеническо ръкоположение в Неврокопска епархия
« предишна новинаследваща новина »