ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

„Сватба с небето” в гр. Видин

14 март 2010 20:34, Видинска митрополия
Пострижението на монах Максим.

На 14 март, когато светата ни Църква празнува Четвъртата неделя от Великия пост, посветена на светия преподобен отец Йоан Лествичник, в гр. Видин се състоя възвишено духовно тържество, което от богоносните отци е възпявано като „сватба с небето”.

В катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски” с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан бе извършено монашеско пострижение на послушника Димитър Ивайлов Колев от Бдинската света обител „Успение Богородично” във Видин.

След утринното богослужение митрополит Дометиан по стара богослужебна християнска традиция бе облечен в архиерейското си одеяние в центъра на храма и при пеенето на „Многая лета” застана на архиерейския трон, за да може с негово благословение чина на пострижението в монашество да извърши Негово Преосвещенство Величкият епископ Сионий, викарий на митрополита.

Тази възобновена традиция по обличането на архиерея в средата на храма възрадва боголюбивото духовенство и благочестивото множество, изпълнило благолепния храм, като създаде духовна обстановка на единство и съпричастност между клир и народ.

Преди светата Литургия, при пеенето на тропара „Обятия отча...” кандидат монахът, воден от своя духовен отец архимандрит Поликарп, игумен на Бдинската обител, взе благословение от митрополит Дометиан, от епископ Сионий, както и от останалите духовници и монахини, за да изпроси благословение и молитви за нелекия път на спасението.

Както изисква литургичният канон, новоначалният монах, застанал под мантията на своя отец, трикратно се поклони към цялото христолюбиво множество на кръст със земни поклони, та още веднъж да изпроси благодатното молитвено застъпничество от всички.

Чина на монашеското пострижение с благоговение и страхопочитание извърши преосвещеният епископ Сионий. Той представи новия монах пред Бога и светата Църква и му даде името Максим, което бе избрано от архимандрит Поликарп и благословено от митрополит Дометиан.

При особено тържествена обстановка премина последованието на пострижението, храмът бе изпълнен с благоговение и тишина.

След благодатните мигове на замонашването започна светата Божествена литургия, която бе отслужена от митрополит Дометиан и епископ Сионий, както и от епархийското духовенство в лицето на: архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия, архимандрит Антим, игумен на Раковишкия манастир, архимандрит Борис, игумен на Добридолския манастир, йеромонах Василий, игумен на Чипровския манастир.

В светата служба взеха участие и отци от Видин и гости на епархията.

Храмът бе украсен и от смиреното присъствие на сестрите от Клисурската света обител, во главе с игуменката майка Таисия.

По време на св. Евхаристия новият монах Максим бе причастен с Тялото и Кръвта Христови от Величкия епископ Сионий.

В памет на св. Йоан Лествичник бе благословено коливо, което бе раздадено на благочестивите християни за молитвена подкрепа и благодатно възгаряне на ревност по живота и делото на светия преподобен отец.

Проповед за светеца произнесе епископ Сионий, който зарадва множеството с благо и богоозарено слово.

Приветствие след светата Литургия към новия монах и неговия старец отправи митрополит Дометиан, който без да скрива своето вълнение, подтикна всички към радостни мисли и настроения.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

Снимки

Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.Пострижението на монах Максим.
« предишна новинаследваща новина »